Vizita za živali > Leksikon bolezni
798 ogledov

Skrb za konja pozimi

Konj pozimi Profimedias
Mnogo skrbnikov je strah, da bo konjem pozimi v hlevu mraz. Zato pretirano zatesnijo hlev in zaprejo vsa okna, kar je lahko nevarno ...

Lastniki konjev morajo pozimi skrbeti na mnogo stvari, pojasnjuje Matej Slana, veterinar iz Šantl Veterinarske ambulante.

Najprej opozori na nastanitev konja: "Konji imajo radi svež zrak in svobodo, slabo pa prenašajo temne, zaprte in vlažne prostore." Ugotavlja, da se pozimi mnogim lastnikom zgodi, da v strahu, da bo konja ponoči zeblo, zatesnijo hlev ter zaprejo vsa okna. Zato je zjutraj v hlevu visoka vlaga in slab zrak.

"Če se to ponovi nekajkrat zaporedoma, lahko konj razvije laringitis, traheitis, bronhitis ali celo pljučnico vse to pa lahko pripelje do kroničnega obolenja dihal ki je zelo težko ozdravljivo. Če se boks ni počistil čisto pri čistem, se začne izločati tudi amonijak, ki še dodatno draži dihala," opozarja.

Pojasnjuje, da je konj stepska žival, ki je navajena na mraz in svež zrak. Na splošno konja nikoli ne zebe , zato pozimi razvije daljšo in gostejšo dlako. Če pa hočemo, da ima tudi pozimi lepo in kratko dlako, ga lahko pokrijemo z posebnimi pregrinjali, vendar je potrebno imeti vsaj tri. Prenočevalno, zunanjo in eno za po tuširanju, kar je seveda odvisno od tega, kaj počnete s konjičkom pozimi," pravi. Takšen konj se manj poti, lažje ga je čistiti, ter konec koncev ne razvije dolge zimske dlake. Konj potrebuje stalen dostop do vode, ter kvalitetne krme. 

"Pri pregrinjalih, striženju in podobno je potrebno upoštevati to, da se mora konj, tako kot vse druge živali, počasi prilagajati na spremembe temperatur in okolja, zato moramo biti pri teh stvareh dosledni in konstantni, ter brez pretiravanja," še dodaja Slana.

Poskrbimo za noge

Slana opozarja, da moramo biti pozorni na vnetje kože nad kopitom – »rape«, saj je v tem času leta veliko vlage, noge so v snegu ali blatu, pa še možno je, da se konj poreže na ledu. "Konju je treba vsakodnevno očistiti kopita, ter preveriti kožo nad kopitom," svetuje. Če se s konjem dela, je potrebno oceniti po kakšni podlagi bo hodil, da se ga primerno kuje.

V mokrih mesecih se po izkušnjah veterinarja na konjskem hrbtu in križu lahko pojavi vnetje kože, zato moramo skrbeti, da bo konj suh in čist, kar se lahko v veliki meri doseže s pokrivali.

"Zaradi temperaturnih nihanj, sprememb vremena, vlage, mraza in tako dalje, lahko konju pade imunski sistem, zato je priporočljivo, da imate konja redno vakciniranega proti influenci, lahko pa mu v hrani ponudite tudi vitaminske dodatke kot so na primer Equistro mega base…," je zaključil.  

 
anja.scuka@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.