Vizita za živali > Leksikon bolezni
234 ogledov

Tako psu pravilno odstranite klopa

Pes Boštjan Tacol
Če ste pri vašem štirinožcu našli klopa, ga odstranite v najkrajšem možnem času, saj tako zmanjšate možnost okužb z boleznimi, ki jih prenašajo.

Pomembno je tudi, da v toplejših mesecih vsak dan preverite dlako vašega psa, to še zlasti velja po sprehodih v gozdu ali na travniku.

Preden se lotite odstranjevanja klopa, preverite, da ne gre morda za kožni izrastek, opozarja veterinarka Kathryn Primm. Klopa primite s pinceto čim bližje koži in ga močno potegnite navzgor. Pomembno je, da klopa ne poskušate vrteti, saj je zelo verjetno, da bo glava tako še naprej ostala prisesana na kužkovo kožo. Če se vam to vendarle zgodi, s pinceto odstranite še preostali del klopa.

Ne praskajte 

Veterinarka opozarja, da če se klop trdovratno drži kužkove kože in imate težave z njegovim odstranjevanjem, ne vrtite klopa in praskajte kože, saj to močno povečuje možnosti okužbe. Telo vašega psa bo preostali del klopa najverjetneje odstranilo samo, če ta predel ohranite čist in preprečite okužbo.

Veterinarka opozarja še, da na mesto, kjer je kuža imel klopa, ne nanašate nobenih doma narejenih pripravkov. Klopa fotografirajte ali pa ga namočite v alkohol in shranite. Tako ga boste, če pride do zapletov, lahko pokazali veterinarju. Mesto ugriza spremljajte še nekaj časa. Če se pojavijo kožni madeži, nemudoma obiščite veterinarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.