Vizita za živali > Leksikon bolezni
121 ogledov

Vnetje ušes

kuža, pes Žurnal24 main
Vnetje sluhovodov je zelo zapleteno obolenje, saj je vpleteno več dejavnikov, ki povzročajo ali pa samo prispevajo k vnetju.

Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja.

Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo, zato na področju za uhlji nastanejo odrgnine in kraste, ki se lahko okužijo ter preidejo v površinsko gnojno vnetje kože. Pri drugih pa lahko zaradi močnega stresanja z glavo nastanejo hematomi (podlivi) na uhljih.

Dejavniki

Vnetje sluhovodov je zelo zapleteno obolenje, saj je vpleteno več dejavnikov, ki povzročajo ali pa samo prispevajo k vnetju. Ločimo tri skupine dejavnikov.

Glavni dejavniki povzročijo samo vnetje v zunanjih sluhovodih. To so alergične bolezni (npr. alergija na hrano, atopični dermatitis), paraziti (npr. ušesne garje-največkrat pri mucah), tujki (trava, posušeno ušesno maslo, dlake), motnje v poroženevanju kože in avtoimunske bolezni.

Pogojni dejavniki so tisti, ki povečajo možnost za nastanek vnetja. Tako imajo tisti kužki, ki imajo dolge poklopljene uhlje, močno poraščene sluhovode z dlakami, prekomerno izločanje ušesnega masla ali zožene sluhovode, veliko večjo verjetnost za nastanek vnetja sluhovodov.

Pomožni dejavniki pa skupaj s pogojnimi dejavniki privedejo do vnetja ali pa preprečujejo ozdravitev, potem ko je glavni dejavnik že odstranjen. Sem prištevamo bakterije in kvasovke.

Ob samem pregledu je zelo pomembno, da kot lastnik poveste veterinarju čim več podatkov o problemu (kdaj se je pojavilo praskanje, ali ste že kdaj prej opazil podobne spremembe, se je vaš ljubljenček v zadnjem času kopal, s čim natančno ga hranite, ali je že bil zdravljen in s čim, ...). Veterinar bo najprej potipal in pogledal zunanjost uhljev, nato pa bo pregledal zunanje sluhovode vse do bobniča z otoskopom.

Če bo potrebno, bo vzel bris za mikroskopsko preiskavo, s katero ugotavljamo ušesne zajedavce, glive, kvasovke, bakterije in vnetne celice ter za mikološko (glive) in bakteriološko (bakterije) preiskavo.

Zdravljenje

Glede na kompleksnost samega obolenja, zdravljenje ni enostavno in je ponavadi dolgotrajno. Zdravljenje zajema čiščenje in spiranje sluhovodov z različnimi čistili, s katerimi odstranimo ušesno maslo, tujke, vnetni material, v kombinacijami z ušesnimi kapljicami, ki zmanjšujejo vnetje in uničujejo bakterije in kvasovke. V določenih težavnih primerih, pa je potrebna tudi sistemska antibiotična in antimikotična terapija. Po navodilu veterinarja je potrebno dajati vsa zdravila redno in obvezno opraviti kontrolni pregled pred koncem zdravljenja. Za uspešnost terapije moramo odpraviti tudi vse ostale dejavnike, ki jih z zdravili ne moremo ozdraviti in so privedli do vnetja (alergija na hrano, parazite, tujke ...). To včasih zelo težko ali pa sploh ni mogoče (zoženi sluhovodi, atopični dermatitis, poklopljeni uhlji ...), zato se vnetje rado ponovi.

Lastnikom priporočamo, da svoje ljubljenčke od ranih nog navajate na dotike in masažo uhljev ter redno pregledujete in opravljate toaleto sluhovodov. S tem boste pripomogli k temu, da bo veterinar v primeru, če pride do problemov, veliko lažje opravil pregled in čiščenje sluhovodov, vi pa boste brez večjih problemov dajali zdravila v ušesa.

Vir: Klavdija Ašenberger, dr.vet.med., Zvitorepka, veterinarska ambulanta za male živali, dostopno na: http://www.zvitorepka.si/Nasveti (16. 11. 2015)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.