Vizita za živali > Leksikon bolezni
2915 ogledov

Z glivičnimi okužbami pri psih se srečuje vsak dan

Glivice Profimedias
“Mesta, ki so značilna za okužbo z Malassezio, redno čistimo in pazimo, da so suha,” opozarja bioresonančna terapevtka iz PetSanusa Maja Napret.

Maja Napret se z glivičnimi okužbami pri živalih srečuje vsak dan. Večina alergikov ima po njenih izkušnjah kot posledico alergije porušeno kožno floro, v kateri prevladujejo patogene glivice.

“Glivice same po sebi niso ne vem kako nevarne, saj spadajo v normalno kožno floro. Problem je, ko se razrastejo in pričnejo povzročati neprestana vnetja,” opisuje. Pravi, da je včasih pri posameznem psu nemogoče ugotoviti, ali so večji problem alergije ali glivice: “So tudi izredno trdožive oziroma odporne in ko močno prerastejo zdravo kožno floro, lahko traja po mesece, da se stanje normalizira.”

Kaj so glivice

Maja Napret glivično okužbo opisuje kot stanje, pri katerem se glivice, ki običajno poseljujejo kožo in sluznice, nekontrolirano namnožijo: “Glivične okužbe so pri psih precej pogoste  in povzročajo srbečico ter vnetja kože.”

Glivična okužba | Avtor: PetSanus PetSanus
Najpogostejša je okužba z glivicami iz rodu Malassezia. Gre za lipofilno glivico, kar pomeni, da se rada naseljije na področjih, kjer je koža bolj mastna.

Glivične okužbe se po njenih izkušnjah pojavijo zaradi kožnoh parazitov kot so bolhe, garje in klopi, ki poškodujejo kožne celice in izpostavijo kožo nadaljnim okužbam. Pogosto se pojavijo skupaj z alergijo, ali pa jo nasledijo, na razrast glivic vpliva tudi nepravilna prehrana in dolgotrajna uporaba kortikosteriodov. To so steroidna zdravila, ki se uporabljajo pri dolgotrajnih alergijah za blaženje simptomov in srbečice in zavrejo imunski odziv, s tem pa omogočijo glivicam razrast. Na pojav glivic vpliva tudi nepravilno delovanje žlez z notranjim izločanjem, bakterijske kožne infekcije, pojavijo se tudi  pri raku in zdravljenju s kemoterapevtiki.

“Psi z glivično okužbo z rodom glivic Malassezia imajo pogosto mastno ali pa zelo suho kožo, ki hudo srbi. Neprestano praskanje, lizanje in grizenje še bolj poškoduje kožo in stanje se dodatno slabša,” opozarja.

Pravi, da je zelo pomembna preventive: “Da preprečimo okužbo oziroma razraščanje glivic moramo poskrbeti, da mesta, ki so značilna za okužbo z Malassezio, redno čistimo in pazimo, da so suha. Ta mesta so v ušesih, v obraznih gubah, med prsti na nogah, pod pazduhami, v dimljah in v drugih kožnoh gubah na telesu.”

Ko pridejo psi z glivičnimi okužbami k njej na zdravljenje najprej diagnosticira alergene, ki psu delajo težave, nato organizem v nekaj terapijah desenzibilizira. Nato začne z zdravljenjem morebitnih bakterijskih okužb, v zadnjem koraku pa še zdravljenja glivične okužbe.

“Kot podporo med terapijami lahko psu dajemo prehranske dodatke, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline (dodatki iz ribjega olja), kar pomaga pri regeneracije kože in nekoliko ublaži srbenje,”  dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.