Vizita za živali > Leksikon bolezni
203 ogledov

Zaščitite psa pred komarji

Zaščito proti srčni glisti dobite pri veterinarju in je v obliki tablet ali ampu Žurnal24 main
Zaščitite psa pred nevarno srčno glisto, ki jo prenašajo komarji.

Srčna glista oziroma dirofilarija naseljuje krvotok in srce. Če je zajedavcev veliko, lahko zmanjšajo vitalne žile, kar lahko pripelje do pogina živali,” opozarja Iris Selan iz Velike klinike za male živali Tristokosmatih. Dirofilarija ima gostitelja, komarja, ti pa so okuženi predvsem na obmorskem območju, v Sloveniji na Primorskem. “Ko okužen komar sesa kri, spusti v ranico slino in tako okuži psa,” pojasnjuje veterinarka.  

V prvih šestih mesecih pes ne kaže nobenih znakov
okužbe, kasneje se pojavijo težave z dihanjem, utrujenost, kašelj.
Iris Selan

Do trideset centimetrov
Prva dva meseca po okužbi se ličinke razvijajo v podkožju in mišicah, nato se naselijo v pljučni arteriji in srcu. “Po dveh mesecih dozorijo, samice merijo do trideset centimetrov,” pravi Iris selan. Odrasel zajedavec po njenih besedah živi dve do pet let. 

Zaščita v sezoni komarjev
Preventivo izvajamo pri vseh živalih, ki odhajajo na endemično območje," pojasnjuje Iris Selan. Pri tistih, ki se na ta območja odpravljajo vsak konec tedna, je treba dati sredstva za zaščito prek cele sezone komarjev, in sicer enkrat mesečno. “Pri tistih, ki gredo enkratno, pa pred odhodom ali v desetih dneh po prihodu domov, če niso bili na okuženem območju več kot en mesec,” dodaja.   

Zaščita v obliki  tablet ali ampul
Zaščito proti srčni glisti dobite pri veterinarju in je v obliki tablet ali ampul. Nekatera sredstva proti bolham in klopom vsebujejo tudi zaščito pred komarji, tako da je preventiva še večja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.