Vizita za živali > Leksikon bolezni
47 ogledov

Zastrupitve pri hišnih živalih

Ne bosta več lačna ... Žurnal24 main
Vsi imamo doma celo vrsto različni rastlin, gospodinjskih in kozmetičnih kemikalij, sredstev za zatiranje škodljivcev, zajedalcev in drugih podobnih pripravkov. Ali vemo, katere so nevarne za naše ljubljenčke, jih imamo spravljenje na primernih mestih in kaj narediti v primeru zastrupitve?

Strupi so najrazličnejše kemijske spojine in številne naravne sestavine nekaterih rastlin in živali, ki jih izločajo v boju za obstanek. Naši ljubljenčki lahko z njimi pridejo v stik na različne načine. Naše živalce, še posebej mladički, so zelo radovedne in največkrat ližejo, grizejo in tudi pojedo različne stvari.

Zato je najpogostejša pot zastrupitve prav skozi usta. S takšnim načinom najpogosteje pridejo v stik z različnimi strupenimi rastlinami (filodendrom, bela omela, narcisa, oleander, božična zvezda, sladek krompir,...), zdravili in razkužili, s sredstvi za zatiranje glodalcev, insektov, polžev, zajedavcev, glivic,... Naša žival lahko pride v stik s strupenimi snovmi tudi z vdihavanjem (ogljikov monoksid, vdihavanje insekticidov med škropljenjem v vrtovih,..) in pa z neposrednim stikom z kožo (opekline z jedkimi snovmi, ...). Med zadnjimi naj še posebej opozorimo na previdnost pri uporabi kožnih polivov za zatiranje bolh. Nikoli ne smemo uporabiti poliv, namenjen samo psom na mački! 

Če opazimo, da je naša žival zaužila strupeno snov, ji moramo takoj preprečiti, da bi ga pojedla še več. Speremo ji usta z navadno vodo in takoj odidemo k veterinarju oz. ga pokličemo.

Klinični znaki zastrupitev so zelo različni in so odvisni predvsem od tega za kateri strup gre. Pri nekaterih je opaziti slinjenje, bruhanje, drisko, krče, bolečina,zožanje zenic, ohromelost gibal, halucinacije, spremembe v bitju srca in dihanju, krvavitve brez očitnega vzroka, znižanje telesne temperature,nezavest, smrt.

Za veterinarja je sama diagnoza, da gre za zastrupitev zelo težavna še posebej, če lastnik ni opazil, da je žival prišla v stiku s toksično snovjo. Zelo pomembna podatka, ki bosta zelo pomagala nam veterinarjem in tudi vaši živalci sta za kakšno toksično snov gre in kdaj naj bi jo žival zaužila. Če je minilo manj kot trideset minut, bo veterinar po presoji za kakšno snov gre z zdravili poskušal izzvati bruhanje in na takšen način odstranil strup in se odločil za nadaljno terapijo. Ker pa ponavadi opazimo šele ko se pojavijo spremembe v splošnem stanju.  

Veterinar bo ukrepal glede na podatke in na klinične znake. Za določene strupene snovi obstajajo protistrupi, za druge pa jih žal ni. V teh primerih se ponavadi glede na stanje pacienta odločimo za podporno terapijo, to pomeni, da se bori s simptomi, kot se pojavljajo (pri krčih uporabi sredstvo proti krčem...). Zdravljenje takšnega pacienta je lahko dolgotrajno in žal ni vedno uspešno. Izzida ni mogoče predvideti tudi kadar gre za na prvi pogled lažjo zastrupitev. Pri nekaterih strupih namreč znakov zastrupitve sploh ni opaziti, dokler ni že prepozno. Takšni strupi so najbolj zahrbtni, med njih pa spadajo strupi za zatirnje glodalcev, nekatere gobe, sredstvo proti zmrzovanju (»antifriz«; propilenglikol).

Pri vseh zastrupitvah je torej pomemben čim hitrejši prihod k veterinarju, dobra oskrba ter kontrola po določenem času, ko pacient že izgleda zdrav. Ne zanemarite torej kontrolnega pregleda, na katerega vas je veterinar naročil, saj lahko odkrije  določena odstopanja. Takšen pregled lahko vaši živalici reši življenje.

Klavdija Ašenberger, dr.vet.med., Zvitorepka, veterinarska ambulanta za male živali, dostopno na: http://www.zvitorepka.si/Nasveti (16. 11. 2015)