Vizita za živali
2601 ogledov

Zgodba iz Slavonskega Broda navdušuje tudi Američane

Štorklje med gnezdenjem. Shutterstock
Zvestoba, ki ne pozna meja

Zgodba o "Meleni iz Klepetanu" iz Slavonskega Broda osvaja srca tudi izven Hrvaške. Ljubezenska zgodba slavnega para v svetu živali in svojevrstna dobrota gospoda Stjepana, ki traja že četrt stoletja, je sedaj pritegnila tudi popularni ameriški portal o živalih -The Dodo. V torek objavljeni 3 minutni prispevek si je na njihovi Facebook strani ogledalo že 4,5 milijona ljudi. 

Malena je štorklja, ki jo je pred petindvajsetimi leti v Brodskem Varošu pri Slavonskem Brodu našel hišnik tamkajšnje šole Stjepan Vokić. Lovci so ji prestrelili desno krilo, zato ni več mogla leteti. Druge štorklje so odletele proti jugu, Stjepan pa je poskrbel za ptico, ki ji je poimenoval Malena; na strehi ji je postavil gnezdo, pozimi poskrbel za zatočišče v garaži. 

16 let 

"Spomladi pred 16. leti je v njeno gnezdo iz daljne Afrike priletel Klapetan," pove Stjepan. Rodila se je torej ljubezen, ki že leta navdušuje Hrvate. Pozno poleti istega leta so iz njunega gnezda na jug odleteli prvi njuni trije potomci, kmalu za njimi pa še Klepetan, ki je torej pozimi na jugu, vendar se skupaj s prvimi pomladanskimi žarki  vrne nazaj. 

Njegovo vrnitev vsako leto spremlja na tisoče Hrvatov, ki se veselijo in želijo, da se ta epska ljubezen nikoli ne bi končala. 

Štorklji v Slavonskem Brodu Zvestoba Svet To pa je ljubezen!

Par imel krize

Vmes je imel slavni par tudi krizo. Zvesti štrk je tako lani hudo pobesnel, ko je v gnezdu našel drugega štrka. Če se Klapetan v glavnem med 24. in 28. marcem iz Afrike vrne domov (letos se je vrnil 30. marca), je lahko zamujal že veliko več. 

Hrvaška javnost ga je tudi lani čakala – njuno gnezdo je namreč mogoče spremljati tudi v živo prek spleta – in ugotovila, da je gnezdo zasedel drugi. Vendar se je Klapetan z 18-dnevno zamudo le vrnil iz daljne Afrike in vsiljicu dal vetra. Sicer si je Malena skok čez plot privoščila že leta 2011. 

Štorklje med gnezdenjem. Štorklje Magazin Štorklje: Tako je znorel, ko je samičko zalotil med varanjem

Glede na to,da je star okoli trideset le, je strah pred smrtjo na poti iz leta večja, da o drugih nevarnosti, ki prežijo nanj, sploh ne govorimo, je povedal Stjepan. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.