Vizita za živali
4007 ogledov

"Morali smo jo najti čimprej, saj je bilo mrzlo"

K9 Anže Petkovšek K9, iskanje pogrešanih z reševalnimi psi.
Sabina Piber iz organizacije K9 - iskanje pogrešanih nam je podala nekaj uporabnih nasvetov, kako zgradimo odnos s posvojenimi psi in na kaj moramo biti še posebej pozorni.

"Spomnim se, ko je v Kranju od doma odtavala psička stara 19 let," je pričela svojo pripoved Sabina Piber iz organizacije K9 – iskanje pogrešanih. "Psička je zelo težko hodila, saj je bila precej stara. Poleg tega je bila tudi že malo dementna in ni dobro videla ter slišala," nam  je povedala.

"To se je zgodilo pozimi in ta mešanka polarnih pasem je po največjem snegu hodila štiri kilometre. Mi smo ji seveda pričeli slediti, bilo je pomembno, da jo najdemo čimprej, saj je bilo precej mrzlo. Po teh štirih kilometrih je psička omagala in se zatekla k hiši, kjer se je ulegla na kompost, da ji je bilo toplo. Naši psi so nas peljali za njo in prispeli smo do neke hiše, vendar raje nismo šli čez dvorišče, saj smo že velikokrat imeli kakšne težave z lastniki zemljišč," nam je zaupala. "Isto popoldne je gospa iz hiše pogledala skozi okno in opazila tujega psa, ki leži na kompostu. Seveda se je psička nato vrnila k lastnikom in ta psička je še vedno živa," je zaključila.

K9 | Avtor: Anže Petkovšek K9, iskanje pogrešanih z reševalnimi psi. Anže Petkovšek

"Psi so velike klepetulje," nam nato razloži Sabina. "Takoj lahko opazimo, da nekaj z našim psom ni v redu," je še dodala.

Čeprav je to strah vseh skrbnikov psov, se lahko občasno zgodi, da nam naš štirinožni prijatelj pobegne. Vseeno pa pes oddaja veliko znakov, da mu je v dani situaciji neprijetno. Naša naloga kot njihov skrbnik je, da opazimo in upoštevamo te znake.

"Vsi skrbniki psov bi morali poznati osnovne znake stresa," nam je povedala Sabina, "temu se reče miritveni signali in je zelo pomembno, da jih vsakič prepoznamo." Te znaki so precej preprosti za opaziti, samo malo več pozornosti moramo posvečati psu.

To so običajni znaki kot je na primer oblizovanje smrčka in zehanje. Nekateri psi pričnejo jesti travo v situacijah, ki so jim neprijetne. Prav tako pričnejo umikati pogled. Lahko gredo tudi v predklon, ki pa ni enak kot za igro. Vsi te znaki kažejo lastniku, da psu v situaciji ni prijetno. -Sabina Piber

Če poznamo svojega psa, bomo takoj ugotovili, da nekaj ni v redu. Če smo sveži skrbniki kužkov, je potrebno psa sprva opazovati in se naučiti njegovo telesno govorico, da v primerih, ko mu ni prijetno, pravilno ukrepamo. "Pri psih z daljšo dlako je malo težje brati telesno govorico, saj so kosmati in na prvi pogled ni vse tako očitno. Zaradi tega je potrebna še dodatna mera pozornosti."

Moški in pes | Avtor: Profimedia Profimedia

Vseeno se kdaj zgodi, da pes ne oddaja miritvenih znakom in kar naenkrat pobegne od doma. "To se zgodi pri psih, ki so že dlje časa govorili in kazali, da jim je neprijetno in hočejo ven iz te situacije. V vseh primerih so te psi naleteli na gluha ušesa, saj so ugotovili. Zato da se pes reši iz neugodne situacije, pobegne ali celo ugrizne," nam je povedala, "potrebno se je zavedati, da so to nerazumljeni psi ali psi, ki so se naveličali kazati znake, saj to nikoli ni pomagalo."

Da bi se izognili možnim pobegom, moramo umiriti situacijo in dati psa takoj ven iz takšnega okolja. "Psa je treba poslušati in ga umiriti," nam je svetovala Sabina. "Če psu ni všeč, da otroci segajo po njemu, ga damo ven iz te situacije in obvestimo otroke, da naj ne božajo psa." Obstaja tudi možnost, da psa počasi navajamo na te stresne situacije. "Sama nisem strokovnjak za to," je začela, "vendar lahko psa postopoma izpostavljamo takšni situaciji." Kadarkoli imamo neko ponavljajočo se težavo s psom, je na nas, da najdemo rešitev zanjo.

Pes Raziskali smo Slovenija Psi največkrat pobegnejo s teh povodcev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.