Vizita za živali
12034 ogledov

Novi zakon prinaša spremembe za lastnike živali

Kadar je njihova skodelica prazna, vedno lačni ljubljenčki včasih pojedo tudi ka Žurnal24 main
Vlada je sprejela predlog zakona, ki drugače ureja čipiranje živali.

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZŽ). Predlog dodatno ureja področje skrbi za zapuščene živali. Eden izmed ključnih načinov zmanjševanja števila zapuščenih živali je uveljavljanje odgovornega lastništva hišnih živali. Kot je vlada zapisala v sporočilu po današnji seji, je označevanje hišnih živali eden izmed osnovnih korakov k odgovornemu lastništvu živali. 

In prav tu se obeta ena pomembnih sprememb. Predlog namreč vpeljuje označevanje mačk z mikročipi in uvaja označevanje pasjih mladičev, ki se skotijo v Republiki Sloveniji, že v leglu. Slednja določba je namenjena tudi omejevanju preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Pri tem je mogoče takoj preveriti upoštevanje že obstoječih določb zakona glede preobremenjevanja psic in preprodaje psov. 

Usmrtitev zdravih živali v zavetiščih ni več mogoča

Spreminja se tudi določba glede usmrtitve zdravih živali v zavetiščih. Veljavna ureditev namreč dopušča usmrtitev zdrave zapuščene živali po preteku 30 dni od namestitve v zavetišče, če živali ni bilo mogoče oddati novemu lastniku, predlog pa določa, da usmrtitev zdravih živali ni več mogoča in prav tako natančneje določa nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali. 

S predlogom se natančneje ureja področje postopkov v zvezi z nevarnimi psi. Predlog jasneje določa, da se za psa, ki je nevaren, izda odločba v upravnem postopku. Z odločbo uradni veterinar oziroma druga uradna oseba uprave s pooblastili za odločanje v upravnem postopku ugotovi, da je pes nevaren in to dejstvo vpiše v centralni register psov. Hkrati predlog določa tudi, da pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršitve, s čimer se zagotovi takojšnja izvršljivost odločbe. Namen slednje je preprečiti ponovni ugriz oziroma napadalnost psa ter tako zagotoviti varovanje ljudi pred povzročitvijo nevarnosti poškodb ali celo smrti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar gujdek
    gujdek 23:00 24.december 2017.

    Vesel Božič vsem...! https://www.youtube.com/watch?v=lqqZjhc9AQg

  • Snežinko 10:08 22.december 2017.

    Hm...pri vseh psih, ki sem jih dosedaj kupil so bili že čipirani v leglu, saj to že dolgo obstaja: čipiranje mora izvesti vzreditelj. Če pripelješ k veterinarju nečipiranega mladička imaš težave - ti in vzreditelj (vsaj tako so mi nedavno ...prikaži več ob nakupu razložili). Kar se ostalih sprememb tiče jih pa pozdravljam. Seveda se bo tu posledično hitro pojavil problem prenatrpanosti zavetišč in posledično slabih razmer za živali...

  • Lavdan 09:20 22.december 2017.

    Čas je že, da se to uvede, pa ne bo več izgubljenih psov in mačk.

Sorodne novice