Vizita za živali > Novice
2676 ogledov

6 načinov, kako pomagati staremu psu

Pomagajte staremu psu, da se bo spet počutil mlad.

Ko se pes postara, postane počasnejši in se nekoliko umakne. Lahko se malo zredi ali pa nekaj kilogramov celo izgubi - odvisno od njegovih prehranjevalnih in telesnih navad ter njegovega zdravstvenega stanja.  

Dokaz Vizita za živali Mačka in pes: Dokazali, kdo je pametnejši

Kdaj se pes postara, je odvisno od pasme. Ne glede na starost pa moramo kot skrbniki poskrbeti, da se v svojih zlatih letih počuti udobno, zdravo in da uživa. Pri tem so vam lahko v pomoč naslednji nasveti.  

Bodite pozorni na prehrano in telesno težo

Tako kot za naše je tudi za zdravje psa najcenejši, najlažji in najpreprostejši nasvet ključ do za daljšo vitalnost. "Medtem ko je privlačno upati na mladost v steklenički, staromodni nasvet 'jejte manj in telovadite več' ostaja najboljši,” pravi Kate Creevy, izredna profesorica interne živalske medicine.  

Vizita za živali Zakaj vam pes liže noge?

Ob tem je opozorila, da se je treba že, ko je vas pes mladiček, posvetovati z veterinarjem in pripraviti načrt prehrane, ki je kalorično in hranilno ustrezen za vašega mladička. Psa morate redno tehtati, da se prepričate, ali ostaja znotraj priporočenih mej.  

Prehranska dopolnila

Mnogi starejši psi bodo imeli koristi od vključevanja prehranskih dodatkov v njihovo dieto, pravi Creevyjeva. Ribje olje je z razlogom najpogostejši dodatek, saj deluje protivnetno; izkazalo pa se je, da pomaga tudi pri obvladovanju določenih težav s srcem in dobro vpliva na kožo in dlako. Strokovnjakinja svetuje tudi vitamin B, a svetuje, da se preden se odločite za dopolnila posvetujete z veterinarjem.  

Vztrajajte s telesno vadbo

Ker starejši psi pogosto čutijo več bolečin kot mladički ali odrasli psi, je pomembno, da prilagodite vadbo tako, da ta vašemu štirinožcu ne povzroča nevšečnosti. "Psom, ki vsak dan hodijo okoli 20 minut, bo bolj udobno kot psom, ki za enako količino tedenske vadbe tečejo dve uri zapored samo v soboto," je dejala Creevyjeva.  

Sprehod s psom pa lahko obogatite tudi z raziskovanje, kar bo dobro vplivalo tudi na kognitivne procese kot zgolj hitra aerobna vadba.  

Mentalna aktivnost

Sindrom kognitivne disfunkcije je skupek sprememb, skozi katerega gredo številni starejši psi in se kaže predvsem kot izguba zanimanja za običajne dejavnosti in ljudi, brezciljno tavanje - še posebej ponoči, izgubo običajnega dnevnega ritma in zmedenosti. "Ker še ne razumemo vseh vzrokov in sprememb na celični ravni, ki se pojavljajo, trenutno nimamo strategij za preprečevanje sindroma kognitivne disfunkcije," je dejala Creevyjeva.  

debela mačka Ojoj Vizita za živali Vsak tretji pes oziroma maček predebel

A redno mentalno stimuliranje vašega psa lahko pomaga upočasniti razvoj kognitivne disfunkcije. Pri tem si pomagajte z igrami, kjer lahko med drugim uporabljate igrače, sestavljanke in različne vonjave.  

Obiščite fizioterapevta

Tako kot mi, so starajoči se psi nagnjeni k temu, da postanejo manj okretni, da se zdravijo počasneje in dobijo artritis. Če opazite, da ima vaš kuža težave; na primer da  težje skoči na kavč kot včasih, vsekakor razmislite o obisku fizioterapevta za pse.  

Pes spanje Vizita za živali Toliko spanca potrebuje pes

Dajte svojemu psu nekaj prostora

Določene fiziološke spremembe, ki pridejo s staranje - na primer izguba sluha ali vida, lahko vodi v spremembe, zaradi kateri se zdi vaš štirinožec čemeren star pes. Če vaš veterinar pravi, da ne morate storiti ničesar več, je zelo pomembno, da mu pomagate pri orientaciji v vašem domu in dvorišču ter da bližje spremljate njegovo interakcijo z drugimi ljudmi in živalmi. Pomembno je tudi, da psa ne silite v nekaj, česar ne želi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.