Vizita za živali > Novice
3796 ogledov

Ali lahko psu stoodstotno zaupamo?

Pes in otrok
Pes po naravi ni agresiven, a ...

Veliko otrok starše nenehno in neprestano prosi za psa. Zato smo izkušeno kinologinjo Mojco Sajovic vprašali, kaj naj starši ob takšnih prošnjah naredijo.

Sama ima danes (v torek) ob 18.00 v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani strokovno predavanje o nakupu psa, ki bo namenjeno tudi takšnim temam.

"Otrok in pes sta lahko imenitna kombinacija, če je otrok starejši od 12 let, ko lahko delno sam poskrbi za psa. Odgovornost za vzgojo, oskrbo, hranjenje in vse, kar pes potrebuje, je na starših," opozarja Mojca Sajovic.

Pojasnjuje, da je po zakonu o zaščiti živali lastnik lahko le polnoletna oseba: "Če imamo majhne otroke, je potrebno upoštevati, da smo s psom dobili še enega "otroka", za katerega si je potrebno vzeti čas, tudi in predvsem za šolanje in vzgojo."

Pes pa ni in po njenih besedah ne sme biti darilo. "Poleg tega nikdar ne puščamo otroka in psa skupaj brez nadzora. Vedno je potrebno paziti, da zaščitimo psa pred otrokovim ravnanjem," še veleva.

Ljudje slabo pretehtajo

Zanimalo nas je tudi, kakšne so najpogostejše napake ljudi ob nakupu psov. Mojca Sajovic meni, da najpogosteje ljudje ne pretehtajo, ali imajo sploh možnosti za sobivanje s psom, ali imajo dovolj časa, finančnih sredstev, rezerven scenarij za čas počitnic, odsotnost, bolezni psa in tako dalje.

1/4
Shutterstock

"Odločajo se za napačno pasmo, ki ni v skladu z njihovo ravnijo energije in pričakovanji," še pojasnjuje.

Hrček in punčka Toliko stane žival Vizita za živali Nakup in festival

Ali mu lahko 100-odstotno zaupamo?

"Pes po naravi ni agresiven, vedno obstoja nek sprožilec določenega neželenega vedenja, kamor sodi tudi agresija," opisuje kinologinja. Pravi, da je pes lahko napačno vzgojen, ima slabe izkušnje, lahko je njegov značaj oblikovalo napačno ravnanje z mladički v leglu.

Agresija je po njenih izkušnjah velikokrat lahko posledica strahu, ne zgolj dominance. "Seveda je agresija lahko delno podedovana, če je takega značaja kateri od staršev ali oba, vendar se s primerno vzgojo na to lahko do neke mere vpliva," pravi.

Kljub temu, da je pes odlično vzgojen, socializiran, negovan in primerno ter brez nasilja šolan, opozarja, da je še vedno pes in mu brezpogojno ne smemo zaupati: "Že zaradi njegove lastne varnosti ne."

Komentarjev 3
  • Onlytime 22:48 25.november 2017.

    Ni važno ali je pes velik ali majhen, vedno mora biti pod nadzorom, sploh pa, če živi v stanovanju z nami in otroki. Tako pes, kot otrok, oba se morata naučiti medsenojnega spoštovanja, pa čeprav se čudno sliši. V tem ...prikaži več procesu pa vstopimo odrasli. Naša naloga je, da obema privzgojimo prijateljski medsebojni odnos. In tako je tudi najbolj prav. Oba pa seveda potrebujeta tudi ostro začrtane meje v odnosu drug do drugega. In tudi tukaj pišemo pravila odrasli. Ko to dosežemo, bomo lahko skupajuživali

  • mph 10:28 21.november 2017.

    Nisem še slišal, da bi kje čivava koga do smrti pogrizla ... kakšna druga pasa recimo 50kg+ pa ....

Sorodne novice