Vizita za živali > Novice
71 ogledov

Ali so lahko psi vegetarijanci?

pes Profimedias
S tem, ko narašča število vegetarijancev in veganov, se pogosteje pojavlja tudi vprašanje, ali lahko tudi pse hranimo izključno s hrano rastlisnkega izvora.

Za razliko od mačkov, so psi vsejedi in rabijo nekoliko manj beljakovin kot mački. "Pes je vrsta, ki je metabolično bolje prilagojena na uživanje beljakovin rastlinskega izvora kot maček," je za katalonski časnik La Vaguardia povedala veterinarka Marta Legido. A ob tem dodaja, da je težko predvideti, kako takšna dieta dolgoročno vpliva na vašega štirinožca, saj študij, ki bi raziskovale vplive takšnega prehranjevanja na dolgi rok, ni.

Čeprav je mogoče, da bi nekateri psi takšno dieto lahko tolerirali, jo veterinarji kljub temu odsvetujejo. "Psi bi se potencialno lahko hranilo z vegetarijansko dieto, ki bi bila pravilno oblikovana, ampak to ni najboljše za njih," sta jasni veterinarki Cecilia Villaverde y Marta Hervera, članici Ameriškega združenja za veterinarsko prehrano.

Pes potrebuje beljakovine

Strokovnjakinji izpostavljata, da se, če se že odločite, da boste psu pripravljali izključno vegetarijansko hrano, o tem prej posvetujete z veterinarjem, saj mora biti dieta uravnotežena in dobro načrtovana. Poleg tega pa je treba nadomestiti beljakovine, ki jih pes sicer dobi z mesom, in jih nujno potrebuje. "Vir beljakovin pri vegetarijanskih dietah so lahko jajca, mlečni proizvodi ali pa rastlinske beljakovine (soja ali žitarice) ali pa kombinacija vsega," svetujeta strokovnjakinji. 

Ob tem izpostavljata še, da je nujno, da ima pes veterinarske kontrole vsakih nekaj mesecev, če se skrbniki odločijo za takšen tip diete.

Komentarjev 2