Vizita za živali > Novice
127 ogledov

Ambasadorji nasmeha praznovali prvih ducat

ambasadorji nasmeha
1/44
Anže Petkovšek
Vse se je začelo leta 2004, ko so se tri prijateljice odločile, da bodo s svojimi kosmatinci počele nekaj koristnega ...

Ambasadorji nasmeha so v tem tednu obeležili dvanajst uspešnih let, kar je predsednico in eno od ustanoviteljic, Špelo Drnovšek, pripeljalo do solz sreče. Na obletnici njene "oranžne klape" je v uvodnem ganljivem govoru povedala, da se je vse začelo v Petrini kuhinji ...

ambasadorji nasmeha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pred ducatom let so torej svoje glave staknile tri mladenke, Katarina Kafadar, Petra Štrus in Špela Drnovšek. Z njimi so bili trije kužki, whippet Jaka, bernski planšar Gal in kraljevi koder Sal.

Znanje so prinesle iz tujine, učile so se pri avstrijskem društvu Tiere als Therapie. To je bil začetek aktivnosti in terapije s pomočjo živali v Sloveniji. "Ledino je začelo orati prvo društvo za terapijo s pomočjo živali, Ambasadorji nasmeha. Prej smo v Sloveniji poznali samo šolanje psov vodičev slepih in šolanje psov pomočnikov invalidov," so pojasnili na obletnici.

Za vas smo v fotogaleriji pripravili le nekaj utrinkov z obletnice ... Za pravi občutek, koliko pozitivne energije nosijo, pa jih boste morali spoznati v živo.

Kvaliteta pred kvantiteto

Od prvih začetkov do danes so Ambasadorji nasmeha zrasli v resno in odgovorno društvo prostovoljcev, ki ima status humanitarne organizacije. V dobrem desetletju so izšolali več kot sto terapevtskih parov, pri tem pa po besedah predsednice še vedno postavljajo kvaliteto in ne kvantiteto.

 

ambasadorji nasmeha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Njihovi partnerji v terapevtskih parih pa niso samo psi, ampak z njimi delajo tudi kokoške, konjički, muce, prašički, ježki, kunci, dihurji, kuščarji, činčile, bradata agama ...

"Iščemo vedno nove oblike dela na področju aktivnosti in terapijes pomočjo živali. Med te sodijo branje in učna pomoč z živalmi, odpravljanje strahu pred psi, pa tudi kinološke urice, ki otroke učijo, kako pravilno pristopiti do psa, kako biti odgovoren skrbnik živali in tako dalje," opisujejo. 

Delujejo v vrtcih, šolah, v ustanovah za osebe s posebnimi potrebami, v domovih za starejše občane, knjižnicah, bolnišnicah in tako dalje. "Pridemo vedno v paru, kamor nas pokličete in kjer si želite nasmeha na obrazu tudi tedaj, ko vam ni lahko!" pravijo.

ambasadorji nasmeha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.