Vizita za živali > Novice
722 ogledov

Anakonda v jezeru

Anakonda Profimedias
Oblasti so celo prepovedale kopanje ...

V bavarskem jezeru Siferlinger že več kot pol meseca opažajo kačo, ki je sodeč po edinem posnetku prava anakonda. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA naj bi šlo za anakondo, ki v divjini običajno meri meter in pol.

Oblasti so zaradi anakonde v jezeru prepovedale kopanje, tamkajšnji strokovnjaki pa iščejo pobeglo oziroma izpuščeno žival.

Redka kot hišna žival

Kako je z anakondami v Sloveniji, smo povprašali predsednico društva za ljubitelje živali Bioexo, Niko Leben

Povedala je, da so anakonde v naših krajih zelo redke hišne živali. Razlog je predvsem v njihovi velikosti in načinu življenja, saj potrebujejo tudi vodo, da plavajo. Poleg tega imajo njihovi iztrebki po Nikinih besedah tudi bolj izrazit neprijeten vonj kot pri ostalih kačah. Sama ve le za dva skrbnika anakode v Sloveniji.

“Tudi v živalskih vrtovih ni pogosta, saj potrebuje velik prostor, ki ima na voljo tudi veliko vode,” pojasnjuje.

Anakonda | Avtor: Profimedias Profimedias
Pravi, da so lahko anakonde dolge tudi osem metrov, njihova značilnost pa je debelina: “Njihov premer je lahko tudi 80 centimetrov.” Teoretično bi po njenih besedah debela anakonda, ki je dolga osem metrov, ubila tudi človeka. V resnici pa anakonde v divjini za svoj plen ne izbirajo človeka, je povedala.

Zanimivo je, da anakonda sploh ne velja za najdaljšo kačo na svetu. Po Nikinih besedah je anakonda najdebelejša, najdaljši pa je mrežasti piton, ki je v ujetništvu meril tudi deset metrov.

Če anakonde v bavarskem jezeru ne bodo našli, bo po Nikinem mnenju čez čas poginila. “Anakonde živijo v tropskih krajih, temperature so zanje tu neugodne. Ko se bodo temperature čez zimo močno spustile, bo poginila,” pravi. Pri pobeglih ali izpuščenih eksotičnih živalih so po njenih beseah bolj problematični tropski kraji, kot je denimo Florida. Tam take živali preživijo in povzročajo težave. Pri nas teh težav ni, saj takšne tuje vrste kmalu poginejo.