Vizita za živali > Novice
1132 ogledov

Beli žrebec navdušil ameriške vojake

Lipicanci Shutterstock
Po ogledu kobilarne in najlepših žrebcev pa bo 50 ameriških vojakov zavihalo rokave.

Kobilarno Lipica bodo danes obiskali ameriški vojaki, ki se v Sloveniji sicer mudijo zaradi skupnega usposabljanja pripadnikov slovenske in ameriške vojske, ki se pod imenom Beli žrebec te dni končuje na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni. Ime vaje je očitno tako navdihnilo ameriške vojake, da so si lipicance zaželeli ogledati še v živo.

Pripadniki Brigadnega logističnega bataljona 173. zračno desantne brigade Ameriške kopenske vojske v Evropi bodo t. i. kulturni dan tokrat preživeli med več kot 300 čudovitimi belimi lipicanci, so sporočili iz Kobilarne Lipica. Ameriški vojaki vojske imajo namreč navado, da ob zaključku usposabljanj aktivno preživijo en dan v sodelovanju z okoljem.

Belili bodo ograjo

Po ogledu, pa bodo vojaki tudi pomagali. Ob pomoči Kobilarne Lipica in Slovenske vojske bodo poprijeli za čopiče in pomagali pobeliti značilne bele lipiške ograje ob pašnikih, kjer bodo že čez nekaj mesecev odraščala najmlajša lipicanska žrebeta. V primeru slabšega vremena pa bodo pobarvali stene jahalnic, v katerih se beli lipicanski žrebci pripravljajo na nastope. Dan doživetij v Lipici bodo nadaljevali z ogledom predstave Zgodba o Lipici, ki pripoveduje o belem lipicanskem konju.

To sicer ni prva akcija, ki je povezala lipicance in ameriške vojake. Ta zgodovinska lovorika pripada operaciji Kavboj, ki so jo ameriške enote izvedle ob koncu druge svetovne vojne po tem, ko je nemška vojska zbrala več kot 1.200 plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun. Tja so odpeljali tudi lipicance iz Lipice in Španske jahalne šole na Dunaju.

Ameriški oficirji in nemški vojaki, ki so skrbeli za konje, so se bali prihoda Rdeče armade. Zato so ameriški vojaki v tvegani nočni akciji rešili konje in tako ohranili tradicijo reje lipicancev za prihodnje generacije. Akcijo so izvedli 28. aprila 1945, o njej pripoveduje tudi Disneyjev film Čudež belih žrebcev, so še zapisali v Kobilarni Lipica.

Komentarjev 1
  • ode 18:21 15.marec 2018.

    Zato, ker je bel ali zato, ker je žrebec?