Vizita za živali > Novice
21 ogledov

Bojijo se, da bi eksplodirali zaradi plinov

Nasedli kiti na obali Nove Zelandije EPA
Novozelandski urad za varstvo narave DOC je v ponedeljek zaprl plažo Farewell Spit, kjer je minuli teden nasedlo več sto kitov.

Trohneča trupla kitov so reševalci in prostovoljci že pričeli odstranjevati s plaže, saj se bojijo, da bi lahko eksplodirala zaradi plinov, ki nastajajo ob njihovi razgradnji.

Soočanje s takšnim številom poginulih kitov, ki lahko v dolžino merijo tudi do šest metrov, predstavlja logističen problem, je povedal predstavnik urada Herb Christophers.

Trupla kitov so sicer reševalci in prostovoljci preluknjali, da bi preprečili kopičenje plinov, ki bi lahko povzročili eksplozijo drobovja, z obale pa so jih s tovornjaki že pričeli odvažati na sipine bližnjega naravnega rezervata, ki sicer ni odprt za javnost, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trupla se bodo naravno razgrajevala več mesecev.

Poginilo jih je 350

Od četrtka minuli teden je na obalo Farewell Spit na severu Južnega otoka naplavilo okoli 650 kitov mrkih pliskavk. Od tega jih je poginilo 350, številni že preden so jih prihodnji našli, še 20 pa so jih morali evtanazirati v soboto.

Predstavnica urada DOC Trish Grant je danes sporočila, da na obalo v minulih dneh ni naplavilo novih kitov.

Glede na podatke DOC je prejšnji teden nasedlo rekordno število kitov, vendar pojav na otoku ni neobičajen. Urad je namreč od leta 1840 zabeležil več kot 1.700 naplavljenih kitov in delfinov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.