Vizita za živali > Novice
120 ogledov

Cene kač in pajkov v zadnjih letih navzdol

Slo exo Osebni arhiv
V nedeljo boste imeli ljubitelji eksotičnih živalic možnost nakupa teh ljubljenčkov in njihove opreme.

V nedeljo 17.  maja se bo med 9. in 16. uro v prostorih Viba filma v Ljubljani odvijal deseti sejem exotičnih živali Slo exo. "Na ogled in naprodaj bodo številne exotične teraristične živali, ki jih bodo prodajali številni rejci iz Slovenije in drugih držav," obljubljajo organizatorji.

Po njihovih besedah bomo lahko videli in kupili različne kuščarje, pajke, škorpijone, žuželke, želve, ter  številne kače, med katerimi bomo našli tudi strupenjače. Ob tem bodo na voljo tudi različni izdelki, ki se uporabljajo v teraristiki; grelna telesa, terariji, podlage, dekoracija, hrana in ostala oprema.

Cene močno navzdol

"Situacija glede ponudbe se je v zadnjih petih, sedmih letih zelo spremenila. Plazilci so veliko lažje dostopni, cene nižje, oprema tudi, oboje v trgovinah in na sejmih. Sedem let nazaj je bilo plazilce težko dobiti, naprodaj so bili le v zoo trgovinah po visokih cenah," opisuje poznavalec in ljubitelj kač Aleš Lubej. Tedaj so bile po njegovih besedah kače pogosto vzete iz narave in so zaradi stresa in zajedalcev zbolevale in umirale ... Bilo je tudi zelo malo možnosti za izbiro opreme.

"Danes se da dobiti na primer kraljevske pitone (Python regius) že od deset evrov naprej, če govorim za normalno, naravno velikost. Cene pa dosegajo tudi tisoče evrov v primerih novih mutacij," pravi. Pa tudi tem cena po njegovih besedah hitro pada ob vsaki sezoni, ko se pojavi na trgu vec osebkov te mutacije. "Terarij in opremo za to vrsto pa lahko dobimo za okoli 120 evrov. V trgovinah seveda precej dražje, kot na sejmih," je dejal.
 
Pri pajkih so cene veliko nižje: "Pogostejše in začetniške vrste pajkov se da dobiti tudi pod deset evrov, mladiče tudi po dva evra. A je pri majhnih slingih velika možnost pogina zaradi naravne selekcije." Ker potrebujemo glede na njegove navedbe tudi za odraslo žival majhen terarij, ki se ga da dobiti tudi pod deset evrov, lahko z malo dekoracije skupaj z živaljo kupimo za dobrih dvajset evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.