Vizita za živali > Novice
240 ogledov

Čez poletje v zunanjih preletalnicah

Miha Purgar Anja Ščuka
Obiskali smo gojitelja papig, ki ima v tem času papige spuščene v preletalnicah, kjer vestno opozarjajo na prihod tujcev.

Ko smo pripseli v Davčo k gojitelju papig Mihi Purgarju, smo iz letnih prostorov papig že na daleč slišali glasne pozdrave ptic. “To ni nič, najbolj glasne so takoj zjutraj,” je pojasnil Purgar.

Svojim papigam je namenil brunarico, vsakemu paru papig je posebej naredil letni prostor, kjer so spuščene v toplejšem delu leta. Čez zimo so v notranjih prostorih, ko imajo ponavadi tudi naraščaj. Sam je pristaš ročno hranjenih papig, ročno hrani tudi manjše kobčevke, ki so mu posebej pri srcu.Tako so papige bolj socializirane in navajene človeške družbe.

Sadje kar zamrzne 

Purgar vzreja male aleksandre, eklektuse, modročelo amazonko, senegalske papige, are nobilis in skočevke. “Hranim jih z semensko hrano, ter različnim sadjem in zelenjavo, da dobijo vse potrebne vitamine,” pojasnjuje. Poleti različne vrste sadja zamrzne, da jih imajo na voljo tudi pozimi.

Pozimi so v notranjem prostoru, ki ga ogreva na deset stopinj Celzija, v začetku maja pa jih spusti v zunanje preletalnice, kjer so do septembra. Mladički so za prodajo na voljo v zimskem času, razen modročele amazonke, ki so na voljo šele v spomladanskem času. Rezervacije zbira že zdaj, saj je večina maldičev že vnamrej oddanih.

V istem gnezdu različni značaji 

Pri vsaki vrsti papige je pojasnil njene poglavitne značilnosti, sicer pa pravi, da so si tudi mladiči iste vrste karakterno lahko zelo različni. Tako ima lahko v istem gnezdu z isto vzgojo in nego, dva povsem različna značaja.

“Modročele amazonke veljajo za dokaj tihe in mirne ptice, ki rade govorijo, so družabne in radovedne. Uvrščajo jih med prve tri najbolj govorno sposobne papige,” je opisal. 

Pri eklektusih je po njegovih besedah največja prednost ta, da sprejmejo celo družino. “Tudi njih uvrščajo med prve tri najbolj govorno sposobne papige. Veljajo za tihe ptice, ki rade govorijo in so zelo družabne. Primerne so tudi za manjša stanovanja,” pravi.

Senegalke za trikce 

Mali aleksanderi so lepe ptice, po njegovem opisu dokaj mirne in zelo primerna za stanovanje. Enostavne so za oskrbovanje in negovanje, naučijo pa se tudi do sto besed.

“Are nobilis so tihe, izredno lepe, prikupne, mirne, rade govorijo, so družabne in radovedne,” je našteval. Med vrstami ar so te najbolj govorno sposobne in imajo odličen karakter.

Senegalske papige so znane po tem, da jih lahko naučimo veliko različnih trikov. “So izjemni govorci, zelo družabni, včasih lahko preveč zaupljivi,” pravi in dodaja, da so primerni tudi za manjša stanovanja.

Skobčevke se po njegovih izkušnjah zelo hitro udomačijo. “Naučimo jih lahko tudi govoriti. Primerne so tudi za družine z majhnimi otroki,” je zaključil.

Miha Purgar nas bo s papigami obiskal tudi na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.