Vizita za živali > Novice
110 ogledov

Človeška ribica izlegla jajčece, se bo ponovil čudež iz leta 2013?

Proteus, jajčece Postonjska jama
V soboto so v Postojnski jami opazili, da je samica človeške ribice oz. proteusa izlegla jajčece. "Hišna" biologa sta nemudoma prestavila preostalih šest proteusov iz akvarija v Koncertni dvorani, zdaj pa v Postojnski jami čakajo, če se bo ponovil čudež iz leta 2013, ko je samica izlegla 22 jajčec.

V soboto je vodnik  v Postojnski jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece človeške ribice. Ob jajčecu je bila tudi breja samica, ki je jajčece čuvala. O tem dogodku sta bila nemudoma obveščena oba biologa zaposlena pri Postojnski jami, ki sta se še isti večer urgentno odpravila v jamo in si ogledala stanje, so sporočili iz Postonjske jame.

Proteus, jajčece | Avtor: Postonjska jama Postonjska jama

Drama v akvariju: samička grizla vsiljivce

Biologa sta opazila, da ima breja samička samo eno jajčece, ki pa ga intenzivno brani. Kmalu po tistem, ko sta prispela do akvarija,  se je "materi" oziroma jajčecu približal eden izmed ostalih osebkov.

Breja samička je silovito odreagirala in vsiljivca ugriznila v bok, s čimer ga je prepodila. Glede na videno je bilo očitno, da v obstoječem stanju breja človeška ribica ne bi imela miru oziroma bi bilo jajčece ogroženo. Zato sta se biologa odločila, da  se ostale osebke umakne iz akvarija v koncertni dvorani in takoj ukrepala. Tako sta izlovila 6 ostalih proteusov, pri tem pa sva pazila, da sta čim manj vznemirjala brejo samičko.  

proteus | Avtor: Postonjska jama Postonjska jama

Bo samička izlegla še več jajčec?

Glede na izkušnjo izpred dveh let bi nevarnost za jajčece  lahko predstavljale tudi postranice, katerim jajčece predstavlja slasten zalogaj. Vendar pa v obdobju enega meseca človeških ribic niso hranili in je zato v akvariju prisotnih le nekaj postranic, ki pa se navadno skrivajo med prodom.

"Sedaj bo potrebno počakati, da vidimo, če bo breja samička izlegla še več jajčec, saj to običajno počne več dni.  Kaj se bo zgodilo, bomo videli. Lahko izleže še več jajčec, lahko pa se zgodi, da bo samička preostala jajčeca, ki jih še ni izlegla preprosto reabsorbirala in na ta način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanj," pravijo v Postonjski jami. .

Očitno pa so razmere v akvariju za ribice res zelo ugodne, saj se je "čudež" iz leta 2013 ponovil.

proteus | Avtor: Postonjska jama Postonjska jama

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.