Vizita za živali > Novice
9972 ogledov

Cunami jim je prinesel številne nove vrste

Leto dni po strašnem cunamiju, ki je leta 2011 prizadel Japonsko, na ameriških obalah odkrili povsem nove vrste morskih živali.

Morske zvezde, školjke in na desetine drugih majhnih morskih živih bitij so čez Tihi ocean potovali skupaj s plastiko. Znanstveniki, ki so študijo objavili v znanstveni publikaciji Science, pa so presenečeni predvsem nad tem, kako so ta živa bitja, ki se še vedno pojavljajo, sploh preživela tako dolgo pot.

Močan potres, ki je marca 2011 prizadel severovzhodno Japonsko,  je povzročil uničujoč cunami, ki je dosegel višino 39 metrov. Visoki valovi so s seboj prinašal na stotine predmetov - od majhnih plastičnih delcev do ribiških čolnov. 

Leto kasneje so znanstveniki na obalah Havajev in ob zahodni ameriški obali prvič opazili plastične naplavine z majhnimi živimi bitji: "Več sto tisoč posameznih živali je v tem času prišlo v Severno Ameriko in na Havaje - večina teh vrst pri nas nikoli nismo zaznali," je povedal vodilni raziskovalec James Carlton.  "

"Odpadkov je še vedno veliko, kar verjetno pomeni še več japonskih vrst morskih živali. Ne bi me čudilo, če bi še deset let po cunamiji na naše obale naplavilo kak izgubljen japonski čoln," je za BBC dejal ameriški biolog. 

 | Avtor:

Dobro ali slabo?

Do zdaj so na obali Združenih držav Amerike našli 289 različnih novih vrst, največ školjk, ostalo so rakovice, vetrnice in zvezde. Znanstveniki verjamejo, da je preživelih vrst še več, vendar jih do sedaj še niso odkrili.

Znano je, da invazivne tujerodne vrste povzročajo težave domorodnim vrstam, saj jih saj jih izpodrivajo, prenašajo tudi  bolezni in parazite, na katere domorodne vrste niso odporne ali prilagojene. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da se tujerodne vrste zaenkrat še niso preoblikovale v invazivne kolonije, vendar pričakujejo, da se bo to zgodilo.

Nevarnost še nikoli tako velika

Tujerodne invazivne vrste so v tem primeru prispele skupaj s plastiko. Ker je plastičnih odpadkov v oceanih vedno več, ti slepi potniki lažje preživijo, saj je plastika za razliko od lesa, ki hitro razpade, veliko bolj odporna. Na počasi premikajočih se splavih pa imajo te vrste veliko več časa za prilagoditev novim razmeram.

Zaradi naraščanja plastičnih odpadkov v oceanih in globalnega segrevanja, ki s seboj prinaša vse več neviht in orkanov, nevarnost invazivnih vrst še nikoli ni bila tako velika, opozarjajo znanstveniki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice