Vizita za živali > Novice
1928 ogledov

Nove vrste živali na Antarktiki?

Antarktika
V toplih jamah pod ledeniki Antarktike se najverjetneje skriva življenje.

V toplih jamah pod ledeniki Antarktike se morda skriva svet raznovrstnih živali in rastlin, tudi takih, ki jih doslej še ne poznamo, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili znanstveniki v Avstraliji.

Gre za jame, ki jih je globoko pod ledom izdolbla para iz aktivnih vulkanov. V njih prodira svetloba, temperatura tam pa bi lahko dosegala kar 25 stopinj Celzija, zato obstaja precejšnja možnost, da se je v njih razvil celoten ekosistem flore in favne.

Da se pod ledeniki širijo obsežni sistemi jam, je potrdila ekipa znanstvenikov pod okriljem Avstralske nacionalne univerze, ki je raziskovala območje okoli aktivnega vulkana Erebus na otoku Ross na Antarktiki. Prispevek o tem so objavili v mednarodni znanstveni reviji Polar Biology.

Zaenkrat vedo le malo

Kot je pojasnil vodja raziskovalcev Ceridwen Fraser, je analiza vzorcev prsti iz teh jam že razkrila zanimive sledi DNK alg, mahovnic in majhnih žival. Večina DNK je sicer podobna tistim, ki so jih našli že tudi drugod na Antarktiki, a nekaterih niso mogli v celoti identificirati, kar pomeni, da gre za morda doslej neznane oblike življenja.

Znanstvenike, kot opozarjajo, čaka še veliko dela, da bi lahko resnično razumeli biotsko raznovrstnost Antarktike. O morda kompleksnem in zelo raznovrstnem življenju globoko pod tamkajšnjimi ledeniki zaenkrat vedo relativno malo, a dovolj, da se zavedajo velikega pomena nadaljnjih raziskav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice