Vizita za živali > Novice
60 ogledov

Desničarji ali levičarji?

Pes in mačka Profimedias
Psi in mačke lahko imajo prevladujočo tačko, kot sta pri ljudeh leva ali desna roka.

Če želite izvedeti, katera je prevladujoča tačka vašega ljubljenčka, preprosto opravite test. Lahko počakate, katero vam bo ponudil oziroma se vas dotaknil, ko bo želel nekaj od vas. Je levičar ali desničar pokaže, ko se igra z žogo ali drži posodo, iz katere je?  

Sicer lahko opazujete, kako se bo vaša mačka ali pes odpravil proti vratom, katera je njegova odrivna tačka.

Pes, taca | Avtor: Profimedias Profimedias
Nasploh so strokovnjaki opravili vrsto raziskav na to temo in to tako pri psih kot pri mačkah. Ena od ugotovitev je, da je pri pasjih samcih največkrat prevladujoča leva tačka, pri mačkah ženskega spola pa desna.

Če dominira vedno leva ali desna taca, vaš ljubljenec sodi med tretjino psov, ki uporabljajo določeno taco, ker jim je tako lažje. V nasprotnem vaš štirinožec sodi med tisti dve tretjini psov, ki enako dobro uporabljajo obe taci.   

Študija iz ZDA je pokazala, da se psi, katerih levi in desni tački sta enakovredni, bolj intenzivno odzivajo na hrup, kot sta grmenje ali hrup, ki ga povzroči pok pirotehnike.

Gre za dognanje, ki zelo pomaga dreserjem reševalnih, policijskih in vojaških psov, predvsem takšnih, ki se ukvarjajo z iskanjem eksploziva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.