Vizita za živali > Novice
15 ogledov

Dočakala bosta naravno starost

Puran Profimedias
Ameriški predsednik Barack Obama je pred zahvalnim dnem, ki ga bodo v ZDA praznovali v četrtek, še zadnjič pomilostil purana in njegovo rezervo, ki ju je doletela čast, da ne končata pečena na praznični mizi, ampak bosta v miru dočakala naravno smrt.

Po ocenah ameriške avtomobilistične zveze se je v sredo na pot k družinam in prijateljem, ki bo trajala do nedelje, odpravilo 49 milijonov ljudi. Večinoma bodo potovali po cestah, ker je bencin še vedno poceni. To pomeni, da bo v nedeljo popoldne na cestah grozljivo.

Naval na trgovine v iskanju puranov je minil že v torek, v sredo pa so purane po znižani ceni iskali le še zamudniki.

Opravljivček in Malček

Tater (Opravljivček) in Tot (Malček) pa sta doživela Obamovo milost in bosta smrt dočakala na univerzi Virginia Tech.

Pomiloščene purane so včasih vozili v Disneyland, potem na posestvo prvega predsednika ZDA Georga Washingtona, zdaj pa imajo poseben prostor za počitek, imenovan Gobblers Rest, na univerzi, kjer jih bodo občudovali študenti in nanje pazili veterinarji.

Obama se je letos usmilil tudi hčera Sashe in Malie, ki sta morali osem let stati poleg njega med ceremonijo pomiloščanja ter poslušati njegove šale, čeprav jima to, kot je bilo razvidno s posnetkov, ni bilo preveč všeč. Letos sta bila pri roki nečaka Aaron in Austin Robinson, ki pa sta vidno uživala v ceremoniji.

Ameriške šole otroke učijo, da zahvalni dan praznujejo v spomin na hvaležne prve priseljence v koloniji Jamestown v začetku 17. stoletja, ki so bili ubogi in lačni ter bi umrli, če jim ne bi na pomoč priskočili domorodni Indijanci.

Ne učijo pa jih, da sta se s prihodom Evropejcev v ZDA začela genocid in velika kraja ozemlja Indijancem, ki si od tega še niso opomogli razen plemen, ki so na svojih rezervatih dovolila igralništvo. Seminole s Floride na primer članom svojega plemena iz igralniškega plena izplačujejo mesečne rente v višini več tisoč dolarjev.

Američani se z zgodovino za praznik ne ubadajo toliko, kot se ubadajo s pravilno in okusno pripravljeno pojedino na čelu s purani, snidejo se z družinami, gledajo praznični nogomet in parade. Tudi letos bo največjo pripravila veletrgovina Macy's v New Yorku. Varnostni ukrepi bodo zaostreni na veliko razočaranje okrog 100 mestnih smetarjev, ki bodo pri tem sodelovali.

Varovanje zgradbe novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa s smetarskimi tovornjaki, polnimi peska, se je namreč izkazalo za učinkovito in ob paradi bo za prometno blokado poskrbelo okrog 80 strateško parkiranih 32-tonskih velikanov, ki jih mora nekdo voziti.

Trump bo praznik skupaj s soprogo Melanio preživel na svojem posestvu na Floridi.

Komentarjev 1
  • ode 19:23 24.november 2016.

    Na sliki je puranji samec - puran, ki pa ne bi takole mirno stal na mizi, če ne bi bil nafilan s pomirjevali. Pa tudi jesti in piti mu niso dali 3dni, sicer bi se že trikrat usral pred častitega precednika.