Vizita za živali > Novice
1384 ogledov

Ganljiva Brankina zgodba

Hrtji svet
1/2
Hrtji svet
Odločitev je padla, a se je na srečo niso držali ...

"Psa sem si želela že od otroških let, a za kaj takega pri nas doma ni bilo posluha," začenja Branka s svojo zgodbo. Ko si je sama ustvarila družino, so si otroci zaželeli mačko. Neprestano jim je govorila, da glede na to, da živijo v bloku, v stanovanju, to ne bi bilo primerno.

"Nekega dne sta otroka z igrišča prinesla čisto malo mucico, velika ni bila niti za dlan. Dogovorili smo se, da lahko ostane pri nas za eno noč, potem pa jo bosta odnesla nazaj. Seveda je bil naslednji dan problem, ker je nobeden ni hotel odnesti, sama pa nisem imela srca …." se spominja Branka. in tako je ta mucica bivanje pri njih iz ene noči podaljšala na zanjo in za družinico srečnih 18 let.

Odločitev je padla, a se je niso držali

Po smrti muske so v Brankini družini sklenili, da ne bodo imeli nobene živali v stanovanju. "Dve leti smo zdržali, potem pa je kot strela z jasnega k nam prišel hrt. Čeprav so se nam hrti vedno zdeli ne prav privlačni – nekako preveč koščeni, sem se na prvi pogled zaljubila v črno, malo in do skrajnosti preplašeno bitje," opisuje Branka. Čez mesec dni je že bil pri njih. Azucar ali Suki, kot so ga ljubkovalno klicali. Ker je bil tako zelo neznansko boječ, so se odločili, da posvojijo še enega hrta. Takega, ki bo prvemu v psihično oporo in družbo.

"In je prišla. Naša Lili. Lili pravzaprav sploh nismo izbrali. Vzeli smo jo, ker je nekdo posvojitev zanjo odpovedal, nam pa je bilo pomembno, da čim prej pride k nam hrt, ker je zdravstveno stanje prvega hrta pešalo," je pojasnila Branka. S Sukijem, se žal nista uspela spoznat. Od njega so se zaradi bolezni poslovili 14 dni pred njenim prihodom.

Kdo je Lili

Lili je posvojena španska hrtica, stara osem let. "Neznansko nežna in prikupna psička, ki ti v trenutku zleze pod kožo. Prodana dušica za crkljanje, božanje in stiskanje. Tega nima nikoli dovolj. Doma udobno leži na kavču z ogromno mehkimi blazinami in niti pomisli ne več na svoje življenje v Španiji, ki je potem, ko se jo je lastnik naveličal in zavrgel, pristala v zavetišču," pravi njena nova skrbnica Branka.

Zdaj je varna, sita in ljubljena: "Zdaj ve, da se ji ne bo treba boriti za obstoj in preživetje."

Branka pripoveduje, da je bila Lili že od samega začetka nekaj posebnega. Že takoj pri prvem srečanju je delovala sproščeno, nič boječe, takoj je ponudila svojo glavico v naročje in v čohanje. "To še vedno počne: neobremenjeno pride do človeka, tudi do tistega, ki ga ne pozna, ki ga prvič vidi, se postavi ob njega in čaka, da se čohanje začne. Medtem, ko so ob druženju drugi hrtki veselo tekali, je ona iskala stik s človekom," 

Marsikdo ji je omenil, da Lili deluje zelo pomirjujoče in prav terapevtsko, vendar o tem, da bi se izšolali za terapevtski par, ni Branka nikoli razmišljala. Vse do dne, ko so na spletni strani Hrtjega sveta Slovenije objavili novico o tem, da sta dva hrta z vodnico pravkar postala terapevtski par. Branka je tako stopila v stik z Zavodom PET, se prijavila na testiranje in potem je vse skupaj sledilo z bliskovito hitrostjo: predavanja, praksa in izpit.

"Priprave na to, da postaneva terapevtski par so temeljite: dva vikenda zapored je potekalo celodnevno izobraževanje z izrednimi, izvrstnimi predavatelji. Takšno predavanje bi pravzaprav moral poslušati vsak, ki ima psa. Po predavanjih je sledilo delo v različnih ustanovah pod vodstvom mentorja," opisuje.  Po opravljenih 25 urah pripravništva pa se lahko pristopi k izpitu, ki je sestavljen iz praktičnega dela in teorije. Znanje, ki ga je potrebno osvojiti, je kar obsežno "in to je tudi edino pravilno. Samo dobro usposobljen terapevtski par lahko svoje delo dobro in strokovno opravlja."

V tem času je Branka spoznala veliko čudovitih in srčnih ljudi, ki jih druži skupni cilj. "Vedno sem govorila, da se bom nekoč ukvarjala s prostovoljstvom, vendar se nikoli nisem videla prav tu, kjer sem zdaj s svojo Lili. Mnogokrat razmišljam, da me je prav moj prvi hrtek Suki pripeljal na to pot," pravi in dodaja, da se ob tem nemalokrat spomni na citat, ki ga je izrekel Tom Jones: "Dogs have a way of finding the people who need them, filing an emptiness we don't even know we have" (Psi imajo poseben čut, da najdejo ljudi, ki jih potrebujejo, občutijo našo praznino, za kateri niti ne vemo, da jo imamo op. p.).

Tudi vi lahko spoznate svojega hrta

Če so vas hrti navdušili, ali se želite podružiti z našimi pasjimi posvojenci in jih v živo spoznati, oziroma mogoče že razmišljate o posvojitvi hrta ali podenca, vas v Društvu HRTJI SVET vabijo na ogled spletne strani: www.hrtjisvet.org, ali fb: Društvo HRTJI SVET Slovenije.

"Skupaj lahko pomagamo graditi lepši jutri tem čudovitim psom in pišemo nove, srečne zgodbe," pravijo v društvu.

Hrtji svet Slovenije je društvo, ki že nekaj let aktivno sodeluje pri pomoči hrtom in podencem, ki sodijo v mnogih državah - tudi v Evropi med najbolj kruto izkoriščane pasme psov.

Na Irskem, v Angliji, Avstraliji in drugih državah, kjer potekajo hrtje hitrostne dirke, so glavni akterji le-teh veliki angleški hrti - greyhoundi. V hrtji tekaški industriji se vrtijo ogromni denarni zneski, greyhoundi pa so zaradi človeškega pohlepa vsakodnevno trpinčeni, na koncu pa o njihovem življenju in smrti pogosto odločajo stotinke sekunde in poškodbe.

V Španiji tradicionalno uporabljajo španske hrte - galge in podence za lov na zajce. Ti psi živijo pri lovcih (galguerosih) v bedi, ki jo je težko opisati. Pogosto so lačni, osamljeni, velikokrat pa tudi tepeni. Število ubitih, ki se jih lovci vsako leto znebijo na najbolj krute načine presega 50 000 psov.

"V našem društvu pomagamo greyhoundom, lurcherjem, galgom in podencem, ki imajo srečo in preživijo te grozote, poiskati lepe in odgovorne domove. Ljudi ozaveščamo o zgoraj opisani pereči problematiki, z donacijami pa pomagamo zavetišču v Španiji in organizacijam na Irskem, s katerimi sodelujemo pri pomoči hrtom," opisujejo.

Pravijo, da poleg specifičnega, zelo elegantnega videza, krasi hrte in podence tudi čudovit karakter: "To so umirjeni in nežni psi, ki doma uživajo v poležavanju, na sprehodu pa se spremenijo v pasje radovedneže, ki raziskujejo okolico, nas z veseljem spremljajo na potepanjih ali se norčavo igrajo s pasjimi prijatelji v varno ograjenih prostorih."

Do sedaj je preko društva našlo lepe domove že preko 270 hrtov, lurcherjev in podencev ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice