Vizita za živali > Novice
1085 ogledov

Glifosat ni le nevaren za ljudi, ampak povzroča tudi umiranje čebel

Mrtve čebele
Znanstveniki univerze v Teksasu so dokazali, da čebele ubija sestavina herbicida podjetja Monsanto.

V sredini avgusta je ameriško sodišče razsodilo, da je za rakavo obolenje vrtnarja Dewayna Johnsona kriv stik s herbicidom glifosat podjetja Monsanto. Vrtnarju je dosodilo 289 milijonov dolarjev odškodnine. Kot poroča nemški Spiegel so ameriški znanstveniki sedaj tudi ugotovili, da sestavina različnih sredstev za uporabo na posevkih škodljivo vpliva tudi na imunski sistem čebel. Tako so bolj dovzetne za mnoge bolezni.

Škropljenje rastlin Svet Sodišče ugotovilo - to sredstvo res povzroča raka

Znanstveniki teksaške univerze v Austinu so čebele izpostavili koncentraciji glifosata, ki nastopi tudi v naravi pri uporabi herbicidov podjetja Monsanto (v Sloveniji je temu sredstvu podoben izdelek Boom Efekt). Po uradnih podatkih podjetja Monsanto naj taka koncentracija ne bi bila škodljiva za ljudi in živali, saj naj bi glifosat napadel le encime, ki so lastne rastlinam in mikroorganizmom.

Škropljenje rastlin | Avtor: Profimedia Profimedia

Encim, ki ga uničuje herbicid, pa je tudi del črevesne bakterije, ki jih čebele potrebujejo za rast in razvoj imunskega sistema. Stik z glifosatom zavira razvoj teh črevesnih bakterij in oslabi čebele. "Razlogov za povišanje stopnje umrljivosti pri čebelah je veliko in trenutno vseh ne razumemo popolnoma. Dokazano pa je, da so čebele odvisne od črevesnih bakterij, na katere glifosat negativno vpliva," so zapisali znanstveniki.

Herbicid glifosat je sicer Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2015 razglasila za »verjetno kancerogen za ljudi«.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice