Vizita za živali > Novice
28 ogledov

Globa do 1.200 evrov in do dve leti zapora

Pes v avtu Profimedias
Notranje temperature v vozilu so lahko vrtoglave, zato psa ne puščajte v avtu. Grozi vam tudi visoka globa.

Ker so dnevi vse toplejši, velja posebno opozorilo pred puščanjem psov v avtomobilu, saj je to za psa lahko smrtno nevarno.

Ameriški znanstvenik Andrew Grundstein iz Univerze v Georgi je v študiji lansko poletje ugotavljal, kako hitro se segreva notranjost avtomobila na soncu. Temperature so že pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija po eni uri narasle na 46 stopinj Celzija. Če je bilo zunaj 40 stopinj, pa je znotraj že po desetih minutah 47 stopinj Celzija, po eni uri pa kar 68 stopinj Celzija.

Več o raziskavi preberite v članku:

Kako vroče je v resnici v avtu te dni

Pes v avtu | Avtor: Profimedias Profimedias
Zato psa pod nobenim pogojem ne puščajte v zaprtem avtomobilu, temperature v notranjosti avtomobila v vročih mesecih strmo naraščajo tudi v senci in kljub priprti šipi.

Če vidite psa, ki je v toplejših mesecih v zaprtem avtu, policisti velevajo, da se poda prijava na 113, “da bodo  policisti v nadaljevanju v sodelovanju z drugimi strokovnimi službami sami  poskrbeli za nasilni vstop v vozilo zaradi preprečitve pogina živali.”

"Pri  reševanju živali je treba upoštevati tudi možnost, da gre lahko za nevarno žival, ki bi lahko rešitelje tudi napadla,"  dodajajo.

“V primeru prekrška je za fizično osebo zagrožena globa v višini od 800 do 1.200 evrov,” nam je pojasnil predstavnik Policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija. V primeru, da skrbnik pusti psa v vročem vozilu, so po njegovih besedah lahko podani tudi elementi kaznivega dejanja mučenja  živali po 341.členu KZ-1 pri čemer je zagrožena zaporna kazen po prvem Odstavku do enega oziroma po drugem odstavku do dveh let.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.