Vizita za živali > Novice
312 ogledov

Gorila tik pred izumrtjem

Gorila Profimedias
Kar 23.928 živalskim in rastlinskim vrstam resno grozi izumrtje ...

Desetletja prizadevanj na Kitajskem so se za velikega pando obrestovala in ni več ogrožen, ostaja pa ranljiva živalska vrsta, so v nedeljo obelodanili na srečanju Mednarodne unije za ohranitev narave (IUCN) na Havajih. Hkrati pa so opozorili, da je največja gorila na svetu, vzhodna gorila, tik pred izumrtjem. 

Na srečanju mednarodne unije so obe novici predstavili v okviru prenove t. i. rdečega seznama, ki je najobsežnejši pregled rastlin in živali na svetu. Nanj je uvrščenih 82.954 živalskih in rastlinskih vrst, skoraj tretjini, to je 23.928, pa grozi izumrtje - več kot v preteklih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so objavili na srečanju na Havajih, se je glede na zadnje ocene položaj velikih pand (Ailuropoda melanoleuca) izboljšal. Natančne številke niso znane, a odraslih pripadnikov te vrste naj bi bilo 1864. Če se k tem ocenam prišteje še mladiče, trenutno živi okoli 2060 velikih pand, so objavili pri IUCN.

Dodali so, da podatki več obširnih nacionalnih raziskav kažejo, da se je preteklo upadanje števila teh živali ustavilo oz. se je celo začelo povečevati. Zato so velikemu pandi na rdečem seznamu dali nov status, to je status ranljive živali. Ta potrjuje, da so prizadevanja kitajske vlade za zaščito te vrste učinkovita.

Ponovno posadili bambusove gozdove

Pri IUCN so še pojasnili, da je bil eden ključnih členov v prizadevanjih Kitajske, da ohrani velikega pando, ki je tudi njen simbol, vnovična zasaditev bambusovih gozdov. Z bambusom se belo-črne živali hranijo, te rastline jim nudijo tudi zatočišče.

Kitajska je poleg tega v okviru programa razmnoževanja pand v ujetništvu velike pande v zameno za denar posodila nekaterim živalskim vrtovom v tujini, tako pridobljena sredstva pa je investirala v prizadevanja v ohranitev te vrste.

"Kitajci so s pandami opravili izvrstno delo," je za AFP komentiral primatolog John Robinson, ki je eden izmed vodilnih strokovnjakov za ohranjanje živali v ameriški organizaciji Wildlife Conservation Society.

Za razliko od velikih pand pa se zaradi porasta krivolova v DR Kongo zelo slabo piše največjim gorilam na svetu. Gre za pripadnike vrste vzhodna gorila (Gorilla beringei), ki jih je le še 5000 in jim grozi popolno izginotje, so opozorili pri IUCN.

Kritično ogrožene oz. "korak pred izumrtjem" so sedaj kar štiri izmed šestih vrst velikih opic. Poleg vzhodne gorile - ena izmed njenih dveh podvrst je gorska gorila, so to še zahodna nižinska gorila, bornejski orangutan in sumatranski orangutan. Poleg tega so tudi šimpanzi in bonoboji oz. pritlikavi šimpanzi uvrščeni med ogrožene vrste.

"Danes je žalosten dan, saj rdeči seznam IUCN kaže, da iztrebljamo ene izmed naših najtesnejših sorodnikov," je novinarjem v nedeljo povedal generalni direktor IUCN Inger Andersen.

Podatki IUCN kažejo, da so vojne, lov in izguba prostora, ki so ga zasedli begunci, v zadnjih 20 letih vodili v "več kot 70-odstoten uničujoč upad populacije" vzhodnih goril.

Ena izmed podvrst vzhodne gorila, Grauerjeva gorila (Gorilla beringei graueri) je doživela grozovit upad populacije. Leta 1994 je živelo 16.900 Grauerjevih goril, leta 2015 jih je bilo le še 3800. Največja grožnja zanje je krivolov.

Druga podvrsta vzhodne gorile, gorska gorila (Gorilla beringei beringei), se je medtem malce okrepila, trenutno pa je pripadnikov te vrste okoli 880.

Kot je opozoril Robinson, je imel velik vpliv na populacijo goril tudi genocid v Ruandi. Ta je namreč veliko ljudi iz Ruande pregnal v DR Kongo, tam pa so se naselili na območja, ki so bila dotlej pretežno nenaseljena z ljudmi. Novi prišleki pa so v gorilah videli delikateso, je dodal Robinson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.