Vizita za živali > Novice
1176 ogledov

Hišni ljubljenčki: Kaj pomeni nenadna izguba teže?

Medtem ko je načrtovana izguba telesne teže, ki poteka pod nadzorom veterinarja, izjemno koristna za vaše predebele štirinožce, je lahko nenadejano hujšanje znak za skrb.

Hitra izguba teže je lahko simptom nečesa resnejšega. To so najpogostejši razlogi za neželeno izgubo teže pri vaših domačih živalih.  

Paraziti

Primeri hujšanja zaradi parazitov niso več tako pogosto kot nekoč, saj številni psi jemljejo preventivna zdravila. Poleg izgube teže lahko simptomi, ki jih povzročajo črevesni paraziti, vključujejo tudi bruhanje (občasno ali redno), mehko blato, drisko in zmanjšan apetit.  

Rak

Rak na črevesju pogosto povzroča izgubo telesno teže pri psih in mačkih. Čeprav je pogostejši pri starejših psih kot mačkih gre za resno diagnozo. Tumor se lahko pojavi v želodcu, črevesju ali danki. Drugi simptomi vključijo bruhanje, pomanjkanje apetita in bolečine v trebuhu. Poleg črevesnega lahko hujšanje povzročajo tudi druge vrste raka, vključno z rakom prebavil, jeter, žolčnika in ledvic.  

Bolezni ledvic

Mačke in psi, ki imajo bolezni ledvic, ne bodo začeli hujšati iz danes na jutri. "Če dobijo diagnozo, potem ko so že začele zgubljati težo, imajo bolezen verjetno že dlje časa," je za portal Petmd dejala Cailin Heinze, docentka za prehrano na šoli za veterinarsko medicino Cummings na Univerzi Tufts. Podobno velja za hipertiroidizem, bolezen, pri kateri je hujšanje simptom pri mačkah, ne pa pri psih, pravi Heinzova.  

Srčne bolezni v napredovanem stadiju

Podobno kot pri boleznih ledvic tudi v tem primeru vaši štirinožci ne bodo začeli izgubljati teže takoj po pojavu bolezni. Nekateri psi lahko kljub pomanjkanju apetita celo pridobijo težo.

Na splošno, pravi Heinzejeva, je izguba apetita najlažji način da ocenite, ali je izguba teže pri vašem štirninožcu alarmantna ali ne. Če ste opazili, da je žival nenačrtovano izgubila nekaj kilogramov, poskusite dodati kalorije v njihovo prehrano. "Če jejo več in pridobijo težo, je najverjetneje vse v redu," je svetovala stokovnjakinja.  

Bolezni zob

Bolečine v ustih lahko vodijo v hujšanje pri mačkah in psih, saj imajo ponavadi težave z žvečenjem.  

Stres

Ni pogost vzrok, a lahko vpliva na apetit živali in ga ne smemo prezreti. Stres je lahko pri psih in mačkah povezan s spremembami v gospodinjstvu - na primer s prihodom novega ljubljenčka v vaš dom. 

Pomembni nasveti Vizita za živali V prihodnjih dneh lahko izgubijo apetit ali uničujejo stvari okoli sebe

Spremenjena prehrana

Niso vsi primeri nepojasnjene izgube telesne teže posledica bolezni. Eden izmed pogostejših razlogov za to je tudi spremenjena prehrana vašega štirinožca.  

Pes spanje Vizita za živali Toliko spanca potrebuje pes
Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 17:48 15.januar 2018.

    Mačke so carice mojega srca. Dobro, da jih je YT poln. Vsako popoldne uživam v njih...