Vizita za živali > Novice
69 ogledov

Hišni ljubljenčki: Pomagajo pri zdravljenju dolgoročnih duševnih motenj

Pes starejši človek Profimedias
Hišni ljubljenčki lahko aktivno pomagajo pri zdravljenju dolgoročnih duševnih motenj, ugotavlja britanska študija

"Hišni ljubljenčki so pomebna socialna podpora marsikateremu lastniku, saj nudijo trajno in varno vez, ki jo v odnosu s človekom težko najdejo," je dejala raziskovalka Helen Brooks z univerze v Manchestru in dodala, da terapija z živalmi daje odlične rezultate pri zdravljenju depresije, stresa in tesnobe. 

Stik s tem kosmatim bitjem namreč daje občutek varnosti, motivira in opozarja, kako pomembno je skrbeti za druge in nenazadnje tudi zase, ob tem nam žival daje psiho-fizično ravnotežje in zdravje.

Mačka in ženska | Avtor: Profimedias Profimedias
Hišni ljubljenčki v nas zbudijo tiste najbolje skrite nežne občutke, maska, ki si jo pogosto nadenemo pred ljudmi, preprosto izgine, saj se pred živaljo ne rabimo pretvarjati in se truditi, kako jo bomo očarali:  "Treba ji je samo posvečati pozornost in žival jo bo nagonsko vrnila," pravi znanstvenica in dodaja, da bo vpliv živali na težke duševne bolezni pri človeku treba podrobneje raziskati, čeprav obstajajo mnogi dokazi o tem.

"Hišni ljubljenčki so še posebej v pomoč tistim, ki večino časa preživijo za štirimi zidovi, so namreč stalno fizično prisotni in odvračajo lastnika od težkih, mnogokrat tudi samomorilnih misli," ugotavlja Brooksova, ki je skupaj s sodelavci raziskovala 54 ljudi z diagnozo dolgotrajne duševne bolezni.

ZDA in Avstralija sta daleč pred Združenem kraljestvom, ko gre za terapijo s pomočjo živali, ti bolniki pa so manj odvisne od drog, je dejala Brooksa za agencijo Reuters.

Da terapija s pomočjo živali še kako pomaga, še kako dobro vedo v slovenskem društvu Tačke pomagačke, kjer z živalmi opravljajo različne vrste terapij.

"Naše delo je namenjeno predvsem osebam s posebnimi potrebami, ki jim družba mahajočega repka in vlažnega smrčka obogati pogosto monotono okolje in jim podžge iskrico življenja. Naša druženja spremljata red in potrpežljivost, obogatena z dobro voljo in neusahljivo predanostjo.Z vestnim, strokovnim  in vztrajnim delom dosegamo razveseljive rezultate. Terapija s pomočjo psov  v slovenskem prostoru pridobiva vse večjo veljavo tudi v strokovni javnosti," so zapisali na svoji spletni strani.

Kot dodajajo v društvu, terapija s pomočjo živali zmanjša tudi stres, anksioznost, osamljenost, depresijo. Poveča pa občutek samostojnosti, kompetenc, vere vase in izboljša se samopodoba. Že samo sprehajanje psa poveča navezovanje socialnih stikov z neznanimi ljudmi, posebno sprehajanje z mladim psom ali pa psom s prijaznim temperamentom. Mnogo koristi na psihološkem področju izhaja že iz tega, da imamo psa doma.
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.