Vizita za živali > Novice
655 ogledov

Hrošč dobil zelo slavno ime

Iva Njunjić
Nov insekt poimenovan po slavni osebnosti.

V kraljestvo insektov je vstopilo ime še ene slavne osebe. Svet je bogatejši za vodnega hrošča, ki je ime dobil po ameriškem igralcu Leonardu DiCapriu.

Hrošča črne barve so ljubiteljski biologi našli v slapu na ekspediciji po malezijskem delu otoka Borneo, poroča magazin ZooKeys. Njegovo uradno ime je zdaj grouvellinus leonardodicaprioi.

 | Avtor: Iva Njunjić Iva Njunjić
Tri milimetre dolgi grouvellinus leonardodicaprioi je  le eden od insektov, poimenovanih po slavnih osebnostih. 

Med drugim obstaja pajek, poimenovan po slovenski smučarki Tini Maze  - C. tinamaze. Biolog Matjaž Gregorič je leta 2015 je po slovenski šampionki poimenoval novo odkrito vrsto drevesnega pajka, ki živi v tropih Afrike, Madagaskarja in delov Azije.

Pajek tinamaze Slovenija Po Tini Maze poimenovali novo vrsto pajka

Obstaja sicer tudi vešča, poimenovana po ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu - neopalpa donaldtrumpi, in muha, poimenovana po igralcu Arnoldu Schwarzeneggerju - megapropodiphora arnoldi.

Vsaj v primeru hrošča, ki je ime dobil po Leonardu DiCapriu, izbor ni bil naključen. Ameriški filmski zvezdnik si je to prislužil s svojim skladom, namenjenim zaščiti ogroženih vrst, ki deluje že 20 let.

"Majhen in črn ta novi hrošč ne bo dobil oskarja za karizmo, a pri zaščiti vrst šteje prav vsako bitje," pa je za ZooKeys povedala vodja ekspedicije po Maleziji Iva Njunjić.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.