Vizita za živali > Novice
356 ogledov

Ideja za zimsko družinsko popestritev

Močvorska sinica in taščica Jure Novak
Odlična ideja, kako si lahko skupaj z najmlajšimi popestrite zimske dni. Pa še korostna je za naše ptice in okolje ...

Zaradi nizkih temperatur in zgodnje teme se pozimi preživljanje skupnega družinskega časa odvija večinoma v notranjosti. Na izbiro imamo manj dejavnosti, zato pride staršem vsak namig, kaj lahko počnejo v teh zimskih dneh, še kako prav ...

1/6
EPA

Eden takšnih namigov je zagotovo vabilo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo Ptice okoli nas želijo namreč spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani opazili 78 vrst

"V lanskem letu smo skupaj opazili več kot 20.000 ptic, ki so pripadale 78 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, velike sinice in sive vrane med zanimivejšimi pa so izstopali povodni kos, skalni strnad in krivokljun. V akciji je sodelovalo 1.165 opazovalcev," pojasnjujejo v društvu.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka 22. januarja do nedelje 28. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so v društvu pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

"Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek," pojasnjujejo.

Svoja opažanja jim do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, ki ga najdete na njihovi spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.