Vizita za živali > Novice
151 ogledov

Igranje z morskimi ježki, rakovicami, zvezdami

Rakovica in otrok Profimedias
Ste tudi vi na plaži videli otroke, ki se igrajo z morskimi zvezdami, morskimi ježki, rakovicami? Gre za kaznivo dejanje ...

"Morske zvezde, ki umirajo na soncu, prav tako ježki, poškodovani raki odvrženi nazaj v morje ... Vsakdanjik na marsikateri plaži!" opozarjajo člani Obalnega društva proti mučenju živali ODPMŽ.

Zato prosijo, da seznanimo otroke, "da si tudi ta bitja zaslužijo spoštovanje". Dodajajo, da morska bitja niso igrače in se jih ne sme pobijati za zabavo.

"Niso vedeli, da trpi"

“To kar se zadnje čase dogaja po plažah je živa groza,” se s člani ODPMŽ strinja tudi ena od komentatork na njihovi Facebook strani, kjer je opisala, da so si nedavno fantki na plaži podajali morsko klobaso in jo grdo stiskali, dokler jih vprašala, ali vedo, da jo to boli. Rekli so ji, da niso vdeli, nato pa so klobaso spustili v morje.

Opisala je tudi mučenje raka, ki so mu osnovnošolski otroci odtrgali klešče in ga zbadali s palicami. Ko je njena mati posredovala, so jo verbalno napadli tako otroci kot starši.

Ministrstvo: To je prepovedano!

"Najprej je treba poudariti, da je pomembno, da na vseh ravneh in ob vseh priložnostih privzgajamo otrokom in odraslim primeren odnos do živih bitij, saj je to temelj ne le ustreznega odnosa do narave, ampak tudi temelj medsebojnih odnosov," odgovarjajo na Ministrstvu za okolje in prostor.

Pravijo, da je počitniške priložnosti srečevanja z morskimi živalmi zato treba preusmerjati predvsem v opazovanje in občudovanje, ne pa dopuščati trpinčenje. Sicer so splošna ravnanja s prostoživečimi živalmi opredeljena v Zakonu o ohranjanju narave, kjer tretji odstavek 14. člena določa: "Rastline ali živali je prepovedano namerno, brez opravičljivega razloga ubijati, poškodovati, odvzemati iz narave ali vznemirjati."

Za ubijanje kazen do 1.000 evrov

"Za kršitev tega člena je zagrožena za posameznika kazen od 200 do 1.000 evrov, če gre za hujši prekršek, na primer ubijanje, oziroma 100 do 300 v primeru lažjega prekrška, ko gre za vznemirjanje," pojasnjujejo. Nadzor opravlja inšpekcija, pristojna za ohranjanje narave.

Dodajajo, da veljajo strožje prepovedi za zavarovane vrste, kamor naštete skupine sicer ne sodijo. "Uporaba pravnih sredstev naj bi bila sorazmerna teži dejanja, zato velja dajati prednost opozarjanju in vzgajanju, pri čemer imajo, poleg ustanov in nevladnih organizacij, veliko vlogo starši, vzgojitelji, pa tudi naključni, osveščeni opazovalci, na posebej izstopajoče primere pa je treba opozoriti nadzorne organe," so zaključili.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 9
  • bfilipe 21:55 12.avgust 2015.

    ..da ne bi res tale podalpski plebs kakšnih rakov jedu al pa trave slučajn dajal kravam.. pa da ne mučimo pomaranč pa breskev in banan.. naj se vpraša un ko je to naumotvoril..kako bo preživljal njegove bolane celice v glavi..

  • mph 21:07 12.avgust 2015.

    Ne, ni v redu, gnusno je, za bruhat. Tako kot nekje po svetu, kjer jedo pse, pa jih do smrti pretepajo s palicami, ker je menda aroma boljša. Bi vsem takim izmečkom človeškega roda namenil vsaj tako usodo. Pa sem ...prikaži več tudi jedel meso v preteklosti, čeprav vedno s slabo vestjo, dokler nisem povsem nehal, pa še edino zdravo je, manj mesa, več zdravja.

  • seenamojca 19:21 12.avgust 2015.

    Se strinjam, da ni prav mučit rakov na plaži. Kaj pa tisti, ki jih žive vržejo v vrelo vodo? A to je pa ok?Pa samo čakam, kdaj se bo ODPMŽ spravil na tiste, ki preganjamo komarje. Saj njih ...prikaži večh tudi najbrž boli, če jih speštam, ne?