Vizita za živali > Novice
2 ogledov

"Imamo zagotovljene vse glasove"

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Kmetijski minister Dejan Židan je z odzivom Bruslja na predlog razglasitve svetovnega dneva čebel zadovoljen, saj je boljši, kot je pričakoval.

Slovenija je v ponedeljek na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju predstavila pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Pobuda ima močno podporo v EU, je poudaril kmetijski minister Dejan Židan, ki je z odzivom zelo zadovoljen. "Na podlagi današnje razprave lahko ugotovim, da imamo zagotovljene vse glasove v EU," je poudaril. 

Slovenija je pobudo za razglasitev rojstnega dne pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše za svetovni dan čebel v sklopu prizadevanj za iskanje mednarodne podpore aprila predstavila v Evropskem parlamentu, v ponedeljek pa še ministrom članic unije. Slovenski minister Židan je z odzivom zelo zadovoljen, saj je celo boljši, kot so pričakovali. Poudaril je, da se ne spomni, da bi neka tema, o kateri ministri razpravljajo pod točko razno, doživela tak odziv kot danes slovenska pobuda o čebelah. Razprava je bila po njegovih besedah celo čustvena.
 

Velika podpora

V razpravi je pobudo podprlo 20 članic: Madžarska, Avstrija, Ciper, Poljska, Luksemburg, največja pridelovalka medu v EU Španija, Italija, Nizozemska, Litva, Nemčija, Slovaška, Češka, Estonija, Hrvaška, Grčija, Francija, Švedska, Portugalska, Belgija in Velika Britanija, je povedal minister.

Prav tako jo je podprla Evropska komisija, ob robu zasedanja pa so naklonjenost izrazile tudi druge članice, je povedal Židan in izpostavlja, da ta močna podpora ni naključna, saj je Slovenija v mednarodnem prostoru dobro znana kot zaščitnica čebel. Minister ne pričakuje pisne izjave EU v podporo slovenski pobudi in poudarja, da je niti ne potrebuje. "Potrebujemo odločitev držav, da bodo glasovale za. Na podlagi današnje razprave lahko ugotovim, da imamo zagotovljene vse glasove v EU," je poudaril.

Pomembna je po Židanovih besedah tudi zaveza nekaterih članic, da bodo za svetovni dan čebel dejavno lobirale pri tretjih državah, tako da bi resolucija, ki jo namerava Slovenija predlagati jeseni prihodnje leto, doživela soglasno podporo v ZN. Z razglasitvijo svetovnega dne čebel pri Organizaciji združenih narodih želi Slovenija izpostaviti pomen teh najpomembnejših opraševalk za kmetijstvo, okolje in zdravje, torej za življenje na sploh.

Za trajnostno kmetovanje čebele predstavljajo neprecenljivo vrednost. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da 71 od 100 najpomembnejših rastlin oprašijo čebele, ki tako pomembno prispevajo k svetovni preskrbi s hrano, je ponazoril minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.