Vizita za živali > Novice
11 ogledov

Imel jih je za ljubljenčke, zdaj lomastijo po gozdovih

(Foto: AFP/GETTY) Žurnal24 main
Kolumbijski mamilarski šef Pablo Escobar je v strelskem obračunu s policijo umrl že pred več kot 20 leti, a za seboj je pustil nenavadno dediščino, ki sedaj lomasti po gozdovih in vaseh na severu države - povodne konje.

Policija je Escobarja in večino njegovih pajdašev že precej pred časom ubila ali spravila za zapahe, medtem pa so povodni konji, ki jih je imel mafijec za hišne ljubljenčke, ostali v njegovem zasebnem živalskem vrtu na posestvu Napoles v vasi Doradal.

Tam sedaj živijo v svobodi, pri čemer so se namnožili do te mere, da predstavljajo verjetno največjo čredo divjih povodnih konjev zunaj Afrike, ki se premika tudi do 150 kilometrov od svojega domovanja. Tako so postali lokalna zanimivost, a hkrati tudi velika nevarnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zjutraj okoli 6.30 sem bila na poti na trening nogometa in tamle, na travniku, ravno nasproti šole, je bil eden," je povedala 12-letna vaščanka Lina Maria Alvarez. "S posestva Napoles pridejo ob rečnem kanalu, ko se znoči. So kot vaški ljubljenčki. Bolj se bojim kač kot povodnih konjev," je dejal 19-letni Diego Alejandro Rojas.

Največji trop izven Afrike

Biolog z regionalne okoljske organizacije Cornare David Echeverri pravi, da gre za največji trop povodnih konjev zunaj Afrike. Na tem zelenem severu Kolumbije lepo živijo, a Echeverri svari, da predstavljajo tveganje tako za prebivalstvo kot okolje.

Med drugim lomijo ograje in v rekah opravljajo veliko potrebo, kar ogroža ribolov. Obolevajo za boleznimi, ki lahko ubijejo živino. Lahko bi tudi ogrozili domorodno favno, kot so vidre in ogrožene morske krave, je izpostavlja Echeverri.

Na tem območju nimajo naravnih sovražnikov in so tako na boljšem kot v svojem naravnem okolju, zato se tudi hitreje razmnožujejo. "To je zanje paradiž," pa je komentiral lokalni veterinar Jairo Leon Henao.

Kupil je štiri živali

Mamilarski šef Escobar, eden najbogatejših in najvplivnejših kriminalcev v zgodovini, je v zgodnjih 80. letih minulega stoletja od živalskega vrta v Kaliforniji kupil štiri povodne konje. Danes jih je na območju njegovega posestva okoli 35.

Ker lahko povodni konju živijo tudi do 60 let, oblasti sedaj iščejo načine za dolgoročno upravljanje s čredo. Dragi in težavni poskusi kastracije, s katerimi bi ustavili razmnoževanje živali, za zdaj niso prinesli kakega uspeha. Doslej so uspeli kastrirati zgolj štiri povodne konje, je povedal veterinar Leon. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.