Vizita za živali > Novice
110 ogledov

Imela sta ga Marlon Brando in James Dean

Zelo jih imajo radi v ZDA, Nemčiji, Franciji, Švici, na Poljskem, Češkem, Slovaš Žurnal24 main
Kaj imajo skupnega Marlon Brando, James Dean, Wayne Gretzky, Andy Warhol, Pablo Picasso in Isabella Rossellini? Vsi imajo oziroma so imeli doma jazbečarja.

Družbo jim dela še veliko zvezdniških imen – Jacques Cousteau, Joan Crawford, Doris Day, David Hasselhoff, Rita Hayworth, Madonna, britanska kraljica Victoria, Christian Slater, Brigitte Bardot, Frida Kahlo in Diego Rivera ter mnogi drugi. Med najbolj znanimi je "ljubezenska zgodba" med španskim slikarjem Picassom in njegovim črnim kratkodlakim jazbečarjem Lumpom. Kužka je leta 1957 Picassu podaril fotograf David Douglas Duncan, slikarjev prijatelj, ki je nedavno o Pablu in Lumpu napisal knjigo Picasso in Lump: Jazbečarjeva odiseja. In Lumpa je Picasso ovekovečil celo na platnu.

Pablo Picasso je Lumpu dovolil tudi kukati na mizo.

 

Tri krat tri različice
Da so jazbečarji res nekaj posebnega, dokazuje že veliko vzdevkov, ki jih imajo (eden od njih je "velik pes v majhnem paketku"), ter dejstvo, da so morda celo najbolj prepoznavna pasma na svetu. In za vse to je kriva njihova edinstvena postava – so dolgi in nizki ter kratkonogi – zaradi tega so deležni mnogo (po)smeha. Jazbečarji, katerih domovina je uradno Nemčija, se med seboj ločijo po velikosti – standardni tehtajo od sedem do devet kilogramov, nekoliko manjši so pritlikavi jazbečarji, najmanjši pa so jazbečarji kunčarji. Ločijo se tudi po dlaki. S križanjem so vzgojili tri različice: kratkodlake, resaste in dolgodlake jazbečarje. Najbolj razširjeni so kratkodlaki jazbečarji.

Jazbečar je na neki način eden od simbolov Nemčije. Leta 1972 je bil jazbečar Waldi simbol poletnih olimpijskih iger v Münchnu. © iStockphoto

 

Naj se pazijo jazbeci in lisice
Zgodovina pasme naj bi bila zelo stara. Že stari egipčanski kipi prikazujejo faraona, ob katerem sedijo trije kratkonogi psi. Predniki jazbečarčkov so morda še starejši, zelo verjetno pa je najstarejšega izvora kratkodlaki standardni jazbečar, ki so ga nekoč uporabljali kot slednega psa. Sicer pa že ime pasme pove, kakšen je bil njen osnovni namen. Zadnjih sto let so jih vzgajali za delo pod zemljo in njihova standardna velikost je bila tolikšna, da so lahko v rov zasledovali jazbece in lisice. Danes so jazbečarji predvsem družinski psi, primerni za življenje v mestu, saj ne potrebujejo zelo veliko gibanja. Ker so dolgi in nizki, imajo pogosto težave s hrbtenico, zato veterinarji odsvetujejo hojo po stopnicah, toplo pa priporočajo vzdrževanje idealne telesne teže, saj debelost težave z medvretnečnimi ploščicami samo še pospešuje.

Ali Američani mislijo resno? Vsako leto je v ZDA veliko dirk jazbečarjev, ki so v primerjavi z dirkami hrtov nekakšen komični počasni posnetek. © GettyImages

 

"Nisem majhen!"
Značaj jazbečarjev je, milo rečeno, zelo zanimiv. Če zelo posplošimo: najbolj mili so dolgodlaki jazbečarji, največkrat zobe pokažejo resasti jazbečarji, vsi pa so pametni, zunaj živahni in doma umirjeni, pogumni, trmasti ... Vsak jazbečarček je seveda svet zase, a zdi se, da se vsi obnašajo v slogu: "Ne vem, da sem majhen, oziroma mi je popolnoma vseeno." Zato, ko boste zagledali jazbečarja, ki se postavlja in repenči pred dogo ali nemškim ovčarjem, nikar ne bodite presenečeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.