Vizita za živali > Novice
114 ogledov

Invazija divjih puranov v mestu

Purani Youtube
Divji purani povzročajo nevšečnosti v prometu, meščani pa se pritožujejo tudi zaradi njihovega agresivnem vedenja.

Kalifornijsko mesto Davis zadnje desetletje preplavljajo številčne jate divjih puranov. Zapleti z živalmi pa so nedavno šli tako daleč, da so lokalne oblasti ponovno aktivirale plan lovljenja in premeščanja puranov, ki se prosto sprehajajo po ulicah, cestah, parkih, vrtovih in dvoriščih.

Populacija se je nenadzorovano povečala zlasti v treh predelih mesta, kjer se meščani zaradi vsiljivih pernatih živalih vedno pogosteje obračajo na policijo. Lokalni mediji poročajo o njihovem agresivnem vedenju do ljudi in o težavah, ki jih povzročajo v prometu, saj se redno zadržujejo na asfaltiranih površinah. Purani sledijo ljudem, jim blokirajo pot in jih celo napadajo, še poročajo mediji. 

Ulovili le 18 primerkov

Podobne akcije odstranjevanja puranih so se v Davisu lotili že leta 2007. Kalifornijski Oddelek za ribištvo in divje živali je takrat za pomoč pri lovljenju in premeščanju živali zaprosil Nacionalno združenje divjih puranov (NWTF). V tej akciji jim je uspelo ujeti le 18 primerkov, kasnejše pobude pa so bile še manj uspešne.

Mestne oblasti so leta 2008 sprejele načrt osveščanja prebivalcev, naj ne hranijo živali, in ujele najagresivnejše purane. Kljub temu pa je od takrat njihovo število naglo naraščalo vse do danes, ko v mestu živi okoli sto primerkov te vrste živali.  

Načrt je sestavljen iz treh korakov: lovljenje za premeščanje puranov na primernejša območja, sterilizacija nekaterih primerkov in iztrebljanje najagresivnejših živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.