Vizita za živali > Novice
89 ogledov

Izjemne razmere zaradi namnožitve podlubnikov

Podrta drevesa v Stranski vasi Katarina Klepec
Lani so v sanitarni sečnji posekali dva milijona kubičnih metrov, tudi letos naj bi se približali tej številki

Na kmetijskem ministrstvu se danes prvič sestane skupina za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov. Izjemne razmere zaradi namnožitve podlubnikov v slovenskih gozdovih zahtevajo skrbno spremljanje premikov in množitve teh živali, saj se pomikajo v vse višje lege ter se nevarno bližajo največjim gozdovom - Jelovici in Pokljuki. 

Skupina je sestavljena medresorsko, v njej so zbrani tako strokovnjaki gozdarske stroke kot tudi drugih pristojnih institucij. Sestanka se bo udeležil tudi kmetijski minister Dejan Židan. Kot je prejšnji teden napovedal direktor direktorata za gozdarstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jošt Jakša, je skupina sestavljena medresorsko, spremljala bo razvoj dogodkov in po potrebi sprejemala tudi odločitve.

Uhaja izpod nadzora

Več območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije opozarja, da namnožitev podlubnikov uhaja izpod nadzora. Izredne razmere so predvsem na blejskem območju, kjer podlubnik ogroža kar polovico vseh gozdov. Temu je naklonjeno tudi vreme, saj je za razmnoževanje teh živali idealno prav suho in toplo vreme, ki ga je v letošnjem poletju obilo.

Do zdaj največji napad podlubnikov v Sloveniji je bil leta 2005, ko je bilo zaradi lubadarja posekanih 745.000 kubičnih metrov lesa, lani so v sanitarni sečnji posekali dva milijona kubičnih metrov, tudi letos naj bi se približali tej številki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.