Vizita za živali > Novice
132 ogledov

Ja, delate jim krivico

Mucka Profimedias
Mačke so super in pika. Mnogi jih opisujejo kot egoistične, samosvoje, hinavske in tako dalje … To so le izgovori ljudi, ki ne poznajo mačk in ki z mačko niso imeli prave izkušnje.

Tako kot nekateri psi, res tudi nekatere mačke pobegnejo od doma. Tako kot nekateri psi imajo tudi nekatere mačke travme, so nesocializirane in zaradi tega agresivne ter prestrašene. Sicer pa so ljubka bitja, ki jim lahko popolnoma zaupamo tudi v bližini otroka in drugih živali. Koliko muck mirno leži na postelji s hrčkom, prenaša nagajanje papige, mirno gleda kanarčke in poskrbi za zdravo odraščanje otroka. 

Vsak, ki ima s svojo mačko zdrav odnos, ve, da se mačka izjemno naveže na skrbnika in ga ima brezpogojno rada. Velikrat slišimo presunljive zgodbe psov, ki na grobu ali mestu nesreče žalujejo za svojim umrlim skrbnikom. Mačke pri tem niso izjema, le žalujejo na drugačen način in jih redkeje opazimo. Samo spomnite se italijanskega mucka Tolda, ki je na grob umrlega skrbnika čisto vsak dan nosil darilca še leta po njegovi smrti. Nosil mu je palice, vejice, plastične lončke in papirnate brisačke, včasih je hodil na grob večkrat na dan.

Tako kot psi so tudi mačke pravi heroji. Spomnimo se štiriletnega Jeremyja iz Kalifornije, ki ga je napadel sosedov pes. Njegova mačka Tara ni oklevala in je požrtvovalno napadla psa ter rešila otroka. Posnetek je hitro zaokrožil po spletu in novicah, vez otroka in njegove mačke pa se je še poglobila.

Sproščajo stres, povečajo našo produktivnost 

Mucke niso zahtevne, so čiste in tihe. So zelo pametne, zato jih lahko naučimo številnih trikcev in ukazov. Ob klicanju bodo pritekle, znale bodo dati tačko, skočiti na ukaz, se usesti in tako dalje. Nekatere med njimi so pravi geniji in bodo znale odpirati vrata, nekatere mucke znajo same odpreti vodo, naučijo jih celo uporaljati straniščno školjko. Med sedenjem na fotelju bodo srečno predle v našem naročju, zaradi višje telesne temperature nas bodo tudi prijetno grele.

Dokazano je, da z božanjem mačke sproščamo stres in da so otroci, ki odraščajo z mačko, bolj zdravi, odgovorni ter samozavestni. Dokazano je celo, da gledanje slikic muckov poveča našo koncentracijo in produktivnost na delovnem mestu. Gledanje mačjih posnetkov pa ima na nas prave terapevtske učinke in se zaradi njih bolje počutimo.

Res je, mucke so tudi manipulatorke, njihovo mijavkanje ima na nas takšen vpliv kot jokanje dojenčka. Pogosto jim bomo ustregli samo zato, da utihnejo. Z nami se bodo pogovarjale in nam točno povedale, česa si želijo. Če jim bo dolgčas pa bodo morda uničile kakšno tapeto, kavč ali zaveso …

Kakorkoli nehajmo primerjati mačke in pse, gre za različna bitja in ne moremo določiti ali je boljši pes ali mačka. Tako psi kot mačke pa nas imajo radi in si zaslužijo, da z njimi ravnamo spoštljivo ter prijazno.

Če sovražite mačke, kar. Ni treba, da jih imate radi. Le pustite jih pri miru in nehajte se pritoževati nad njimi. Gre za nadležno navado. V nadaljevanju še prikupna filmčka, kako so se na škatlo muck odzvali ljubitelji in kako sovražniki muck.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.