Vizita za živali > Novice
11150 ogledov

Je psu všeč, ko ga objamete?

Pasji objemi, Pes
Psi pogosto dojemamo kot del družine, vendar se moramo zavedati, da niso ljudje ...

Psi sovražijo, če jih objemate, je pokazala raziskava. Živalski psihologi namreč pravijo, da so psi nesrečni in pod stresom, ko jih objemate, saj jim s tem preprečujete, da bi lahko pobegnili.  

V raziskavi, ki jo je vodil psiholog in strokovnjak za pse z Univerze v Britanski Kolumbiji Stanley Coren, so analizirali 250 fotografij psov, ki jih je nekdo objemal. Ugotovili so, da je bilo 80 odstotkom vseh psov vidno nelagodno.  

Znaki nelagodja

Ko so psi skrajno zaskrbljeni oziroma, ko občutijo hudo tesnobo, kažejo zobe in v skrajni sili tudi grizejo, a Coren izpostavlja, da obstajajo tudi subtilnejši znaki stresa in nelagodja.  

1/5

Ti med drugim vključujejo, obračanja ušes navzdol, oči in glave, s katerim se izogiba stika z očmi. Če ima pes zaprte oči ali pa si liže ustnice, je lahko tudi to del znak tesnobe. Še en tak znak pa je lahko tudi dviganje tačke.  

Coren je ugotovil, da je imelo skoraj 82 odstotkov fotografij psi imeli znake neugodja, stresa ali tesnobe. Samo na 7,6 odstotkov analiziranih fotografij je bilo kosmatincem udobno, na preostanku fotografij (10,8 odstotka) pa strokovnjaški bodisi niso uspeli razbrati čustev ali pa so bila ta dvoumna.  

"Psi so pogosto dojeti kot del družine, vendar niso ljudje in se lahko zato drugače odzivajo na določene interakcije, kot je objemanje," je dejala Caroline Kisko z britanskega Kinološkega kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice