Vizita za živali > Novice
38 ogledov

Jih bodo narisane oči prestrašile?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Avstralski znanstveniki so se v Bocvani lotili zanimivega poskusa. Na zadnjice goveda so naslikali oči, nato pa spremljali, ali to leve odvrača od napadov.

Naslikane oči naj bi leve prelisičile oziroma jih prepričale, da so opaženi, zaradi česar plenilci običajno opustijo lov.

Če je opažen, se mu odpove

Raziskovalci z Univerze Novi Južni Wales v Sydneyju so se projekta lotili, ker levi vse bolj vdirajo na kmetijska območja, saj se njihova tradicionalna ozemlja lova vse bolj krčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Levi so plenilci, ki delujejo iz zasede, to pomeni, da se vtihotapijo za žrtev, se ji približajo in nato, ne da bi žrtev opazila, skočijo nanjo. A v enem primeru je antilopa opazila leva in ko je lev ugotovil, da je opažen, se je lovu odpovedal," je komentiral biolog z omenjene univerze Neil Jordan.

"V naravi lahko plenilce to, da se ji opazi, odvrne od lova. Znano je na primer, da vzorci, ki na metuljih krilih spominjajo na oči, odvračajo ptice. V Indiji so na primer gozdarji dolgo nosili maske na svojih hrbtih, s čimer so odvračali tigre," je povedal Jordan.

Avstralski raziskovalci so oči za zdaj naslikali na zadnje plati tretjine 62-glave črede govedi. V desettedenskem poizkusu so levi ubili tri neposlikane krave, vse poslikane so ostale žive.

Raziskovalci iz Sydneyja se bodo julija za tri mesece vrnili v Bocvano in opravili nadaljnje poizkuse. Med drugim nameravajo na živali namestiti sledilne geonavigacijske naprave.

 
Komentarjev 1
  • mojglas 08:41 08.julij 2016.

    žalostno kako je človek sebičen, samo da je sam zadovoljen in potešen. Najprej živalim kradejo območje lova, gibanja....nato pa jim še omejujejo hrano...ni čudno da so pol takšne vrste počasi že izumrle...najprej jih stradajo pol pa se delajo kako jim ...prikaži več je hudo in jim na umetni način poskušajo preživeti...