Vizita za živali > Novice
3744 ogledov

Kaj narediti, ko psa piči čebela?

Pes
Kosmatinci veljajo za velike 'firbce', zato se nemalokrat zgodi, da katerega čebela piči v smrček ali gobček. Kaj narediti?

Psi so zelo zvedavi in s svojim smrčkov nenehno rijejo po travi in povsod, kjer diši po drugih živalih, po drugih kužkih. Sploh samčki so zelo 'firbčni', saj morajo zaradi svoje narave vedno poskrbeti, da označijo teritorij, kjer se gibljejo.

A kaj narediti, če vašega kosmatinca piči čebela? Največkrat se zgodi, da psa čebela piči v smrček, na gobček ali celo na jezik, saj z glavo raziskujejo okolico in jo ovohavajo. Ko čebela piči, njeno želo stane v koži, čebela pa umre. Želo je treba čim prej odstraniti, saj se v njem skriva vrečka s strupom. Odstranitev žela je seveda veliko težja pri psu kot pri ljudeh, zaradi njihovega kožuha in nejevolje, ki se pojavi zaradi bolečine.

čebelji pik | Avtor: D. M. D. M.
Nega rane

Predel, kamor je vašega štirinožnega prijatelja pičila čebela, najprej umijte z vodo in nevtralnim milom. Nato na oteklino položite hladen obkladek. Nikakor se ne poslužujte ledenih obkladkov, saj lahko povzročite ozebline. Želo poskusite odstraniti z nohti in prsti, izogibajte pa se uporabi pincete ali klešč, saj lahko tako še dodatno stisnete strup iz njega.

Ko je želo odstranjeno psa namažite s protivnetno kremo, aloe vero ali mešanico pecilnega praška in soda bikarbone, kar bo pomagalo tudi pri bolečini. Psu poskusite preprečite, da bi lizal mesto poškodbe in poskrbite, da boste rano očistili vsakih 15-20 minut, da se ne bi vnela.

Obisk veterinarja?

  • Če oteklina ne izgine v roku dveh dni ali se vam zdi, da je večja, psa nujno odpeljite k veterinarju.
  • Poleg tega pozorno opazujte njegovo obnašanje, če začne bruhati, ima drisko ali deluje šibek, ga odpeljite k veterinarju.
  • Ko opazite, da ga je pičila čebela, preglejte, če je pik samo eden, saj je lahko več čebeljih pikov za psa zelo nevarno.
Komentarjev 1
  • Miran Resnik 15:46 17.avgust 2018.

    Našo psičko je pičil sršen (v travi je stopila ne njega), obupno je tulila, na srečo pa sva bila minuto od doma in sem tačko dal pod vročo vodo iz pipe (mislim da je bilo okoli 60 st.C) in bolečine ...prikaži več so zelo hitro popustile. Posledic ni bilo.