Vizita za živali > Novice
539 ogledov

Kaj storiti ob napadu morskega psa

Morski pes Profimedias
Mick Fanning je imel srečo in se je otresel morskega psa. Kako mu je uspelo? Kako se moramo obnašati ob morebitnem napadu?

Pred dnevi je po spletu zaokrožil video, kako je deskarju Micku Fanningu na tekmovanju v zalivu Jeffreys Bay v Južni Afriki izza hrbta priplaval morski pes in ga zbil z deske.

Deskar je od strahu brcal in kričal, pri tem pa je žival brcnil v hrbet, zato je morski pes najbrž tudi odplaval.

V Jadranu zelo redki

Da bi morski pes napadel človeka, obstaja le malo možnosti, pa še te so vezane predvsem na bolj divja območja. V Jadranu so bili napadi v preteklosti zelo redki, v zadnjih 150-ih letih naj bi se po podatkih Shark Research Institute zgodilo le enajst smrtnih napadov morskih psov, zadnji je bil zabeležen več kot 40 let nazaj.

Zadnja žrtev morskega psa v Jadranu je bil 21-letni Nemec Rolf Schneider, ki ga je avgusta 1974 v bližini Omiša zgrabil beli morski pes. Na pomoč mu je priskočil Italijan in ga zvlekel na obalo, a je Schneider umrl zaradi izkrvavitve.  

Zadnji zabeležen napad morskega psa v jadranu pa je bil leta 2008, ko je v bližini otoka Vis morski pes v golenico ugriznil 43-letnega Slovenca. Rešila sta ga prijatelja, ki sta ga nemudoma odpeljala v ambulanto.

Več možnosti po deževju 

Čeprav so možnosti, da bomo srečali morskega psa zelo majhne, so nekateri dejavniki, ki povečajo te možnosti, piše The Guardian. Večje možnosti za napad so tedaj, ko plavamo sami, ko plavamo v bližini rečnega ustja, zlasti po obilnem deževju. Za nekatere vrste morskih psov pa je več možnosti za srečanje ob mraku ali zori, pravi morski ekolog s Southern Cross University Daniel Bucher.

Pojasnjuje, da morski psi praviloma ne želijo pojesti človeka. Pogosto ugriznejo le zato, da poskusijo, ali smo primeren plen. “Prav napad na Micka Fanninga je en tak primer previdnega napada,” opisuje in dodaja, da so lahko včasih pri velikem belem morskem psu tudi takšni napadi za človeka usodni.

Kako se branimo

Kaj pa, če do napada vseeno pride? Kako se je najbolje odzvati? Sodeč po raziskavah strokovnjakov z Univerze v Floridi, je treba umirjeno a hitro plavati iz vode. Najbolje je, če plavamo skupaj z drugo osebo in ne sami. Bucher pojasnjuje, da morski psi raje ujamejo bežeči plen, se pa umaknejo, če se plen sooči z njim.

Če se plen odloči, da se bo spopadel z morskim psom, bo ta krožil okrog njega. “Če gre za šest do sedem metrov dolgega belega morskega psa, ne morete narediti kaj dosti,” priznava. Če pa gre za mlajši primerek, dolg okoli tri metre, pa se mu lahko uprete. V tem primeru morski pes ni vajen večjega plena, zato bo bolj previden.

Če obstaja možnost si ob morebitnem napadu zavarujte hrbet tako, da se z njim pritisnete ob greben ali skale, proti morskemu psu pa udarite s trdim predmetom. Običajno ga odvrne že udarec po nosu. Bucher pravi, da je ob morbitnem napadu najboljša obramba napad. Igranje mrtvega plena ne pomaga, morski pes bi vas prav tako napadel.

Le malo možnosti

Če vas morski pes napade in ugrizne, je še vedno upanje za preživetje, piše The Guardian. V lanskem letu je bilo po celem svetu 72 neizzvanih napadov morskih psov, od tega so umrli le trije. Možnosti za napad so sicer zelo majhne, le ena proti 11,5 milijona.

Morski pes ujet v mrežo | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Sicer pa so bolj kot morski psi za nas, nevarni ljudje za morske pse. Leta 2012 smo po podatkih National Geographic pobili 273 milijonov morskih psov. Prav zaradi lova pa je danes ogrožena že vsaka četrta vrsta morskih psov.

Preberite še:

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.