Vizita za živali > Novice
66 ogledov

Kako si pomagajo želvji prijatelji

želva, plazilec Shutterstock
Želve spadajo med plazilce z zelo dolgo življenjsko dobo. Filmček prikazuje, kako so te živali lahko prijazne in pametne.

Po spletu se je razširil zanimiv filmček, ki prikazuje iskreno prijateljstvo med dvema želvama. Zaradi oklepa so želve včasih v zagati, iz katere se težko rešijo.  V filmčku na dnu članka je želvo rešil prijatelj in dokazal, da so želve tudi altruistične in pametne. 

Življenjska doba želve 

Želve spadajo med plazilce, ki so dokaj pogosti tudi v naših domovih, saj so skromne, snažne in mirne živali. Poznamo veliko vrst, od vodnih do kopenskih, imajo pa zelo dolgo življenjsko dobo - okoli 110 let.

Nekatere želve naj bi v ujetništvu doživele veliko več. Aprila leta 2006 je denimo v živalskem vrtu v Gizi poginila slonja želva Geochelone elephantopus, ki naj bi bila stara kar 270 let. Nekoč je pripadala egiptovskemu kralju Faruku, ki je bil odstavljen leta 1952 in nato živel v izgnanstvu v Rimu. Preden je bil odstavljen, je želvo podaril državnemu živalskemu vrtu.

Istega leta naj bi denimo umrla tudi znamenita želva Harriet, ki naj bi jo z otoka Galapagos prinesel sam Charles Darwin, ki je leta 1835 iz otoka odnesel tri želve.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.