Vizita za živali > Novice
286 ogledov

Kakšnega spola so njegovi jeleni

Severni jelen Profimedias
Zanimivo je, da samci severnih jelenov pozimi izgubijo rogovje ...

Severni jeleni Božička so bili opisani že leta 1823 v pesmi A visit from St. Nicholas, kjer so bili tudi poimenovani. Vsi jeleni imajo moška imena: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner in Blitzen. Imeni Donner in Blitzen sta nemškega izvora in pomenita grom in strele. Tem pa so leta 1939 dodali Rudolfa z rdečim noskom, ki si ga je izmislil pisatelj Robert L. May.

Samci, samice, kastrati? 

Najbrž bi šlo za kastrate ali samice. Strokovnjaki z Alaska Department of Fish and Game pojasnjujejo, da samci severnih jelenov v zimskem času izgubijo rogovje, samice pa ga izgubijo šele spomladi. Pri severnem jelenu sta namreč rogata oba spola.

Ni pa nemogoče, da bi samec severnega jelena obdržal rogovje do decembra. Vodja raziskovalnega programa o severnih jelenih na University of Alaska Fairbanks Greg Finstad pravi, da bi šlo lahko za kastrate. Ti bi bili tudi močnejši in v boljši fizični kondiciji, saj nanje ne vpliva sezona parjenja, zaradi katere so nekastrirani samci ponavadi shujšani in oslabljeni. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.