Vizita za živali > Novice
2947 ogledov

Kam gredo upokojeni policijski konji

Maestoso Dubovina Policija
Zanimalo nas je, kdaj policisti konje upokojijo in kaj se ponavadi zgodi z njimi.

Policija do 14. februarja zbira ponudbe za službenega konja Maestoso Dubovina XXV, pasme lipicanec, ki je bil skoten 11. 6. 1998.

Ob tem pojasnjujejo, da je konj je zaradi zdravstvenih razlogov primeren za lahko delo v jahalnici, pod lahkim jahačem, dvakrat tedensko po 20 minut. Konj ni primeren za terensko delo in za večje obremenitve. Delo, ki ga lahko opravlja, je delo v hodu, primeren je tudi kratek sprehod na ravnem terenu, vendar ne več kot pol ure enkrat tedensko. “Zaradi navedenega je delovna sposobnost konja zelo omejena in zmanjšana. Konj je lahko družba ljudem in drugim konjem na paši,” pojasnjujejo.

Prodjajajo tudi službenega konja po imenu Santino 0007, pasme westfalec, ki je bil skoten 16. 1. 1998. “Konj je zaradi zdravstvenih težav primeren za jezdenje v hodu 2-3x tedensko v trajanju ene ure. Konj je lahko družba ljudem in drugim konjem na paši,” opisujejo.

Izhodiščna cena za enega konja je 150 evrov.

Stara skoraj 20 let

“Konja, ki se prodajata sta izločena iz operativne uporabe zaradi bolezenskih stanj, gre za posledico degenerativnih sprememb in starosti. Tako za delo v policiji nista več primerna,” so nam pojasnili na policiji.

Santino | Avtor: Policija Policija
Konj Satino bo 6. 2. 2018 dopolnil 20 let, z delom v policiji je pričel leta 2005 star sedem let in je delal na PKP Ljubljana več kot 12 let. Konj Maestoso Dubovina XXV bo 11. 6. 2018 dopolnil 20 let, z delom v policiji je pričel leta 2005 pri starosti sedmih let in delal na PKP Ljubljana več kot 12 let.

“Konji v policiji delajo v povprečju med 8 in 10 let. Dolžina dela v policiji je odvisna predvsem od zdravstvenega stanja konja,” so nam povedali.

Zato so v policiji pri nabavi in pridobivanju konj zelo pozorni na zdravstveno stanje ponujenega konja. Kupi se le konje, ki so v času veterinarskega pregleda pred nakupom brez bolezenskih stanj, poškodb ali indicov na morebitne zdravstvene težave ali zaplete v prihodnosti.

Zanimalo nas je tudi, ali jim uspe prodati čisto vse konje in kaj se zgodi z njimi po upokojitvi. “Policija je do sedaj vedno prodala "upokojene" konje. Omogočen pa je tudi inštitiut neodplačnega prenosa živali in oddaje službenih živali v
brezplačno rejo,”
so pojasnili.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:18 30.januar 2018.

    Ali se ne ve zakaj je še uporabo konjsko meso? Konji so last države. Torej se jih da v klavnico, meso pa potem porabi za protokolarna kosila naših veljakov. Ob primerni pripravi, se bo dal pojesti tudi 20 let star ...prikaži več konj. Ostanki pa za policijske pse. Da se porabiti vse, če smo racionalni. In država bi morala biti racionalna. Zakaj bi naj bili racionalni samo državljani?