Vizita za živali > Novice
869 ogledov

Katera žival je najnevarnejša na svetu

Večina žrtev je ženskega spola. Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, katera žival je najnevarnejša na svetu? Kriva je za več milijonov človeških življenj vsako leto.

To nista ne morski pes, ne nilski konj. Gre za majceno nadležno živalico, ki jo skoraj vsakdo od nas z veseljem pokonča. Svojih žrtev ne izbira, napada pa tako dojenčke kot starejše ljudi.

Tigrasti komar | Avtor: Katja Kalan Katja Kalan
Najbolj nevarna žival na svetu je komar, saj povzroči največ človeških smrti. Vsako leto zaradi malarije umre več milijonov ljudi, le en komar pa lahko okuži tudi sto žrtev. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije WHO za posledicami malarije umre en otrok na vsakih 45 sekund. Poleg malarije so komarji prenašalci tudi drugih bolezni kot so denimo denga, filiaroza in rumena mrzlica. Malarija je po podatkih Slovenskega društva za boj proti nalezljivim boleznim v Sloveniji redka in iz tujine vnesena bolezen. V desetletnem obdobju od 2001 do 2010 je bilo prijavljenih 66 primerov malarije.

"Malarija je vročinsko obolenje subtropskega in tropskega pasu, ki ga povzroča parazit plazmodij. Malarijo prenašajo samice komarja iz rodu Anofeles. Letno se pojavi okoli 350 od 500 milijonov okužb in od 1 do 3 milijonov smrti," opisujejo v Društvu. Tipični znaki bolezni so huda mrzlica, ki ji sledi močno zvišana telesna temperatura in nato potenje. Poleg štirih že dolgo znanih povzročitelje malarije (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae), se zlasti v JZ Aziji širi malarija, ki jo povzroča na antimalarike precej neobčutljiv (multirezistenten) P. knowlesi. Pojasnjujejo, da se malarija pojavlja tudi pri drugih sesalcih kot so netopirji, glodalci, primati, in tudi pri pticah ter plazilcih.

Komentarjev 1
  • h3o. 10:37 12.maj 2015.

    Jest bi reku pa da je Janša.. hmm zanimivo, da ni.