Vizita za živali > Novice
2442 ogledov

Katerih barv psi v resnici ne ločijo

Pes
Psi imajo slepoto na določene barve ...

Raziskovalci so preučili vid psov in za portal Live Science pojasnili, kako v resnici naši štirinožni kosmatinci vidijo.

Ugotovili so, da imajo psi slepoto za rdečo in zeleno barvo. Stanje, ki je znano kot deuteranopija, sicer prizadene tudi okoli osem odstotkov moških in 0,5 odstotka žensk severnoevropskega porekla.

Ne vidijo črno-belo

Mnogi zmotno mislijo, da psi vidijo v črno-beli barvah. Raziskave kažejo, da imajo pasje oči dve vrsti stožcev, fotoreceptorskih celic, odgovornih za barvni vid. Ena vrsta stožcev je občutljiva na rumeno, druga na modro, kiar kaže, da lahko psi vidijo rumeno, modro in različne odtenke teh dveh barv.

Z vidika evolucije je po mnenju strokovnjakov to logično, saj so bili psi aktivni ob zori in mraku. Zato barvni vid ni bil nujen za preživetje.

Če želite trenirati svojega psa, da bi vam prinesel žogo, ki mu je padla na zeleno trato, pa razmislite o uporabi modre in ne rdeče žogice.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice