Vizita za živali > Novice
2228 ogledov

Kdaj bo kuža nehal rasti?

mlad pes
Ste domov ravno pripeljali kužka in se sprašujete, kdaj bo nehal rasti? Gre za pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo predvsem skrbniki, ki so kužka rešili iz zavetišča.

Veterinarji izpostavljajo, da je treba pri ocenjevanju rasti upoštevati tri vidike, in sicer:

  • dentalno zrelost, ko psu zrastejo vsi zobje,
  • zrelost skeleta, ko psičkovo okostje doseže trajno velikost in
  • seksualno zrelost, ko se lahko kuža uspešno pari.

Dentalna zrelost

Dentalna zrelost je povezana z vrsto pasme in velikostjo telesa. Psi, ki imajo zobovje, podobno volkovom, kot na primer nemški ovčarji, dosežejo dentalno zrelost med šestim in sedmim mesecem starosti. V povprečju pa psom zrastejo vsi zobje približno v osem mesecu starosti.

Zrelost skeleta

Mladič pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Vprašanja o kužkovi velikosti si skrbniki postavljajo, preden psa pripeljejo domov ali pa na začetku skupnega življenja. Večina pasem končno višino doseže med desetim in enajstim mesecem starosti. Nekatere pasme, kot je na primer jazbečar pa odraslo višino dosežejo že dva ali tri mesece prej.

Spolna zrelost

Zadnja vrsta zrelosti, povezana s seksualnim razvojem, v veliki večini primerov pride potem ko se psu že razvije celotno zobovje, zato lahko pričakujete, da vaš štirinožec ne bo dosegel spolne zrelosti pred dentalno.

Vaš kuža bo torej do dopolnjenega enajstega meseca starosti najverjetneje že odrasel, zato mu takrat že lahko kupite novo posteljo, saj ste lahko brez skrbi, da bi jo nekega dne prerasel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.