Vizita za živali > Novice
6486 ogledov

Kdaj očistiti analne žleze pri psu

analne žleze Profimedias
Analne vrečke se pri psih praznijo ob iztrebljanju blata, če je to dovolj čvrsto ...

"Analne žleze so označevalni organ, s katerim mesojedi označujejo svoj prostor. V današnjem času socializacije človeka in živali skoraj da nimajo več te vloge, saj psi ne potrebujejo označevati svojih bivalnih prostorov, delno pa še označujejo okolje zunaj," nam je povedala veterinarka s Klinike Tristokosmatih Iris Selan. Dodaja, da jih imajo mesojedi obeh spolov. 

Pojasnila je, da se vrečke pri psih fiziološko praznijo ob iztrebljanju blata, če je le dovolj čvrsto, na kar lahko vplivamo s pravilno prehrano: "Znaki, da je potrebno prazniti vrečke, so vlečenje zadnje plati po tleh, grizejo se nad repom, okrog zadnjične odprtine, se nervozno ližejo po spodnjem delu, lahko zavohamo neprijeten vonj, podoben vonju po ribah, oziroma madež na tleh, kjer se kuža usede ali leži," našteva Iris Selan. 
 

Kako prazniti analne žleze

Lastniki, ki so vešči praznjenja, lahko po besedah Iris Selan analne žleze praznijo sami doma, sicer je bolje, da obiščejo svojega veterinarja. "Vzeti je treba rokavice, kos vate in papirnate brisače,"našteva. Nato morate poiskati analni žlezi, ki se nahajata levo in desno ob anusu, "kot na primer pri uri 3 ali 9, pri nekaterih 4 ali 8". Opisuje, da nato s palcem in kazalcem z nežnim pritiskom iztisnemo vsebino žleze. Postopek ponavljate, dokler žlezi nista prazni.
 
pes | Avtor: Profimedias Profimedias
"Vsebina je lahko bolj ali manj tekoča, do gosto mazava. Zagotovo je bolje, da to prvič pokažemo veterinarji, preden bi lastniki, ki stvari ne poznajo, poskušali sami," pravi. Veterinarja pa se obišče ob vsakem vonju, ki nam ni všeč in ki bi nakazoval na to, da sta žlezi polni in potrebni pregleda, sploh če je pes ob tem vonju še nervozen.
 
Skrbniki psov Selanovo pogosto sprašujejo, kako pogosto je potrebno čistiti analne žleze. "Tu nekega pravila ni. Nekateri nimajo težav nikoli in sploh ne vedo, da te žleze obstajajo, drugi pa zelo pogosto. Odvisno od globine in velikosti žlez, prehrane oziroma iztrebka, ki te žleze ob iztrebljanju že izprazni," pravi in dodaja, da imajo manjše pasme običajno več težav kot velike.
Komentarjev 1
  • ode 08:32 20.november 2016.

    Takrat, ko zmanjka majoneze