Vizita za živali > Novice
1416 ogledov

Kdo nas ima raje: pes ali mačka?

pes mačka Shutterstock
Nevrozanstveniki so raziskovali nivo hormona ljubezni pri psih in mačkah po igri s skrbnikom. Nad rezultati so presenečeni.

Nevroznanstveniki so z raziskavami skušali dokazati, kdo ima svoje skrbnike raje, psi ali mačke. Znano je namreč, da psi, tako kot tudi ljudje,  proizvajajo oksitocin, hormon ljubezni, zaupanja in povezovanja. Z mačkami takih poskusov še niso delali.

mama | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Gre za kemični dokaz ljubezni pri sesalcih, ki ga je mogoče izmeriti. Pri ljudeh začne hipofoza hormon izločati pospešeno, ko smo v stiku z nekom, ki nam je ljub. Ko smo recimo z ljubljeno osebo ali svojim malim otrokom, se nivo hormona v krvi dvigne za 40 do 60 odstotkov," razlaga Paul Zak, vodja študije, ki je bila predstavljena v BBC-jevem dokumentarcu.

Zak je vzorce vzel desetim psom in desetim mačkam, deset minut preden so se igrali s svojim skrbnikom in deset minut po skupni igri. Nivo hormona se je pri psih dvignil povprečno za 57,2 odstotka, pri mačkah pa za 12 odstotkov.

Pes in moški | Avtor: Profimedias Profimedias
"Visoka raven oksitocina pri psih me je res presenetila, gre za zelo močan odziv. Dokazuje, da imajo psi resnično radi svoje skrbnike. Je pa tudi presenečenje, da se nivo hormona poviša tudi pri mačkah. Kot kaže, so tudi mačke nekako povezane s svojimi skrbniki," pravi Zak.

 

 

Komentarjev 1
  • jerneja45 22:42 17.februar 2018.

    Ja, super in krasno. Psi res znajo pokazati, kako zaljubljeni so v svoj "trop" ljudi. To je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi, ko prideš domov. Pasja dobrodošlica. Paše, kot čokolada. 👏😀❤️